EU PRVO DA SE PROŠIRI NA BALKAN, PA TEK ONDA DA PRIMI UKRAJINU: Orban otkrio plan Mađarske za predsedavanje Savetom Evrope
Foto: Youtube/FRANCE 24 English/WeTubers

EU PRVO DA SE PROŠIRI NA BALKAN, PA TEK ONDA DA PRIMI UKRAJINU: Orban otkrio plan Mađarske za predsedavanje Savetom Evrope

Politika -

Glavni zadatak mađarskog predsedavanja Savetom EU, koje počinje u julu, biće proširenje unije prvenstveno na zemlje Zapadnog Balkana, a ne Ukrajine, saopštio je premijer Viktor Orban.

- Prioritet mađarskog predsedavanja biće proširenje. Ali proširenje ne na Ukrajinu, pošto se pitanje njenog pristupa postavilo tek nedavno. Još uvek imamo stari posao što se tiče proširenja, tu mislim na Balkan - rekao je Orban, govoreći u Turskoj na diplomatskom forumu u Antaliji.

Snimak orbanovog orbaćanja objavio je državni sekretar za međunarodne komunikacije i odnose u kabinetu premijera Zoltan Kovač na društvenoj mreži X.

Šef pres službe Evropske komisije (EK) Erik Mamer je 22. februara rekao da EU više ne smatra da će početak pregovora o prijemu Ukrajine u EU početi u martu.

- Priprema za ovaj proces "možda će zahtevati nedelje ili mesece - rekao je on.

Međutim, 24. februara, šefica EK Ursula fon der Lajen je demantovala njegove reči, ističući da Evropska komisija namerava da sredinom marta predstavi program pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track