GRENEL: Lokacija uništenog Generalštaba pretvara se u višenamenski projekat svetske klase sa Memorijalom u njegovom središtu
Foto: Zorana Jevtić

nekadašni specijalni izaslanik tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa

GRENEL: Lokacija uništenog Generalštaba pretvara se u višenamenski projekat svetske klase sa Memorijalom u njegovom središtu

Politika -

BEOGRAD - Bivši američki diplomata Ričard Grenel izjavio je da je uništavanje Generalštaba 1999. godine predstavljalo značajan kulturni i arhitektonski gubitak za Grad Beograd, navodeći i da su svi koji su uključeni u projekat rekostrukcije neverovatno osetljivi na istoriju ovog objekta.

"Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo ovu lokaciju pretvorili u višenamenski projekat svetske klase, čije i središte bio Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju", rekao je nekadašni specijalni izaslanik tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, dok je bio američki predsednik, za današnji list Politika, na pitanje o planu Džareda Kušnera da "revitalizuje" zgradu Generalštaba.

On je istakao da je "uzbuđen zbog iščekivanja da vidi ideje koje će izneti srpski stručjnaci, kako bi na ovoj lokaciji bila odata počast originalom arhitekti, građevinama, emocijama i patritizmu".

"Ideja Mosta prijateljstva je emotivni deo dizajna koji ističe originalne zgrade i predstavlja podsetinik na viziju arhtekte Nikole Dobrovića", rekao je Grenel.

Kako su prethono objavili mediji, firma Džareda Kušnera, Trampovog zeta, planira da lokaciju na kojoj je zgrada Generalštaba pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova.

"Zadovoljstvo mi je da podelim nekoliko slika o planu za razvoj projekata koje smo razvili za albansku obalu i centar grada Beograda", napisao je Kušner na mreži Iks (X) i tom prilikom objavio nekoliko fotografija arhitektonskih rešenja budućih kompleksa nekretnina u Beogradu, kao i na morskoj obali u Albaniji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track