NIŠTA NE USPEVA KAO USPEH! Narod nekad u redovima za posao, vize i zejtin, danas za stanove od 5.000 evra po kvadratu!
Foto: Kurir

Posle kukaju da nikad nije bilo gore

NIŠTA NE USPEVA KAO USPEH! Narod nekad u redovima za posao, vize i zejtin, danas za stanove od 5.000 evra po kvadratu!

Politika -

Noć između nedelje i ponedeljka dvestotinak ljudi provelo je stojeći u redu u beogradskoj Savamali, iza hotela "Bristol". Šta su čekali?

Radeći u medijima, navikli smo na svakakve vesti, javljali smo više puta i da je čovek ujeo psa, ali ovo je i nas iznenadilo: ovi su ljudi, građani Srbije, čekali celu noć da bi ujutru uplatili za stan u jednoj zgradi u Beogradu na vodi! Da ugrabe svojih do 100 kvadrata po ceni od 5.000 evra za kvadrat pre nego što se rasprodaju!!!

SLIKA KOJA SVE GOVORI

O ovome će se, sigurno, na društvenim mrežama tek voditi diskusija, a sigurno je da ni ozbiljniji analitičari neće zaobići ovu temu. Događaj jeste i kulturološki i sociološki i, pre svega, ekonomski fenomen. Mi im se u posao nećemo mešati, ali da razmotrimo šta se, na prvu loptu, bez pronicanja u suštinu, može zaključiti iz ove vesti.

Kao prvo, jasno je da je reč o takozvanim običnim građanima, onom delu stanovništva kojem pripadamo i svi mi, samo što su bolje od ostatka nas plaćeni. Hoćemo da kažemo da u onom redu nisu bili kriminalci što peru pare od pljačke, ni tajkuni. Navodimo najistaknutije profitere tranzicije, a svako od nas mogao bi da doda još tri kategorije u ovu grupu koja se po automatizmu povezuje s dobrim imovnim stanjem... Kako god, i koliko ih je god takvih, svi oni ovakve poslove završavaju jednim telefonskim pozivom, sigurno ne cupkaju u hladnoj noći, pokušavajući da podignutom kragnom zaštite vrat od sitne kiše.

Kao drugo, zaključak je da Srbi geopolitici ne veruju. Dok svetski mediji javljaju da Norvežani vežbaju evakuacije u atomska skloništa, za Makrona krate rukave generalskog šinjela koji će obući za novi pohod na Rusiju, a Amerikanci pred rat Kine s Tajvanom "štekuju" zlato... ovi Srbi iz reda hladnokrvno ulažu u nekretnine! Iz njihovih usta u božje uši!

A NEKAD KOD JEZDE I DAFINE

Sudeći po onome što se dvehiljaditih godina i ranije pisalo po novinama, redovi su u ovoj zemlji bili uobičajena pojava: čekalo se ispred Dafine i Jezde, pa za vize, onda za kafu, za zejtin... a jedva da je prošla decenija kako smo stajali u redovima na birou za posao.

A danas?

Kada ste poslednji put videli u Srbiji red?

Na izborima, pred glasačkim mestima, pa sada ovaj!

Ne treba biti ni ekonomski ni politički analitičar da bi se videla veza između ova dva reda. Ishod glasanja na ovim izborima, i na onima pre njih, i na onim koji su im prethodili, odredio je ekonomsku politiku čiji je rezultat ovaj: stotine građana koji celu noć čekaju da kupe stan pre nego što ih ponestane!

U danima koji slede, rekosmo, analitičari će ovome prilaziti s raznih strana. I ne treba biti mnogo pameti da se pogodi šta ćemo sve čuti sa Šolakovih medija. Ali nesporna je činjenica da se u Srbiji danas ne ček ni za redove, ni za gorivo, nego za skupe stanove.

A kad smo kod zaključaka koje na prvu loptu možemo izvući iz vesti o ovom redu, kad smo ga nedvosmisleno doveli u vezu s redovima na glasačkim mestima, dodajmo i sledeći: ni na novim izborima se ništa bitno neće promeniti.

Jer, ništa ne uspeva kao uspeh!

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track