PRIŠTINA DISKRIMINATORNIM MERAMA VEĆ SUSPENDOVALA DIJALOG! Surlić: Kritike upućene Lajčaku priprema za parlamentarne izbore
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ANALIZA

PRIŠTINA DISKRIMINATORNIM MERAMA VEĆ SUSPENDOVALA DIJALOG! Surlić: Kritike upućene Lajčaku priprema za parlamentarne izbore

Politika -

Prištinski zvaničnici sve češće u poslednje vreme ističu da ne veruju u dijalog kojim posreduje Miroslav Lajčak, optužujući ga da je naklonjen srpskoj strani, a ovakvu retoriku Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka vidi kao pripremu političkog terena za predstojeće parlamentarne izbore na KiM i kaže da je prištinska strana dijalog na neki način već suspendovala jer ne prihvata nikakav dogovor, kompromis i konstantno radi na diskriminatornim i eskalatornim merama na terenu.

- Oni ponavljaju svoj dobro poznati stav jer su od početka denuncirali Miroslava Lajčaka, prvo zato što dolazi iz zemlje koja nije priznala nezavisno Kosovo i drugo, tvrdili su da je on na strani Beograda i da konstantno traži od Prištine da ispunjava uslove Beograda. Približava se kraj njegovog mandata, očekuju se evropski izbori i ti glasovi su sada sve učestaliji. Jasno je da je ovo priprema za parlamentarne izbore na Kosovu gde bi se u kampanji predstavilo kako su oni osvojili sever Kosova a da dijalog nije dao nikakav rezultat - kaže Surlić za Kosovo onlajn.

Imajući u vidu da kosovski zvaničnici favorizuju Veliku Britaniju, Nemačku i SAD u odnosu na posrednika EU u dijalogu, Surlić kaže da je dijalog bio „paralelan“ od samog početka.

- Tu je formalno medijator Lajčak, ali postoje i nemački, britanski, američki kanali... Nekada su oni u saglasju a nekada imaju potpuno drugačiju poziciju kako nastaviti dalje. Nema, međutim, sumnje da će se sa istekom manadata Lajčaka dijalog voditi na bilateralnom nivou i da će Aljbin Kurti tražiti kao i do sada ključne saveznike u evropskim zemljama - smatra Surlić.

On dodaje da se paralelizam kod zapadnih zemalja vidi na primeru stava oko članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, gde s jedne strane SAD, odnosno izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručuje da je ulazak u SE preuranjen dok god Priština ne ispuni ostale uslove, pre svega koji se tiču Zajednice srpskih opština i eksproprijacije, dok su sa druge strane Nemačka i Velika Britanija glavni glasnogovornici za članstvo u SE. Kako kaže, očito je da je na delu aktivna diplomatska kampanja da se osigura dve trećine glasova članica SE za podršku članstvu tzv. Kosova u toj organizaciji.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track