NEMA PREDAJE: Odlučujuća borba da sprečimo prijem tzv. države Kosovo u Savet Evrope 16. maja
Foto: Shutterstock, Printscreen

NEMA PREDAJE: Odlučujuća borba da sprečimo prijem tzv. države Kosovo u Savet Evrope 16. maja

Politika -

Šef države Aleksandar Vučić naveo je da će inicijativa za prijem tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope danas proći na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali da će se glavna bitka voditi sledećeg meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenjujući da će inicijativa za prijem tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope proći na sutrašnjem zasedanju Parlamentarne skupštine te institucije, poručio je da će se naša glavna bitka, ako ne dođe do nekih pomeranja, voditi 16. maja, kada bi trebalo da se održi sednica Komiteta ministara SE, koji donosi konačnu odluku.

On je za RTS rekao da je ta sednica najavljivana za 11. maj, ali da će najverovatnije biti održana 16. maja, ukoliko ne dođe, kako je rekao, do određenih pomeranja.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot RTS

Naveo je i da se sada planira pribegavanje novom triku, a to je da se 10. maja tzv. Ustavnom sudu u Prištini uputi na ocenu ustavnost Statuta ZSO, koji su Evropljani doneli, ne bi li neko u tome, kako je rekao, pronašao Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da su pokrenuli proces u vezi sa ZSO.

- U stvari nije pokrenuto ništa, ali da kažu ovo nam je razlog da glasamo za Kosovo u SE - rekao je Vučić.

Ocenio je i da je najsmešnije u njihovim obrazloženjima da je sve to oko SE normalan proces, pa dodao da nigde ne piše da je ZSO morala biti formirana pre 11 godina.

- Vi ste mi, svi evropski lideri, i Šolc i Makron i Meloni, rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira ZSO, pa ste to zaboravili - naveo je Vučić. Izrazio je uverenje da ipak postoji šansa da se, zahvaljujući francuskom zalaganju, razmisli o odlaganju i o nekim drugim stvarima.

- U svakom slučaju, to neće biti jednostavno. Poslali smo mnogo papira, mnogo zvaničnih pisama, mnogo uputstava našim DKP-ima, mnogo objašnjenja na različite adrese i nastavićemo to da radimo - rekao je Vučić, koji je ranije kazao da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, uglavnom personalizovana, kao i da se svakome obratio imajući u vidu i specifične okolnosti i odnose koje imamo.

Odbrana

Ivica Dačić
foto: Nenad Kostić

Šef diplomatije Ivica Dačić za Kurir poručuje da Srbija nastavlja diplomatsku bitku u odbrani svojih interesa.

- Kakav god bio ishod ove situacije, koji u slučaju da prime Kosovo u SE definitivno ruši kredibilitet te evropske institucije, mi ćemo se na svim frontovima boriti za pravo i pravdu, te raditi na tome da se na najbolji način postavimo u novonastalim okolnostima - istakao je Dačić, podsećajući da će konačna odluka o prijemu Kosova u SE biti doneta 16. maja na sednici Komiteta ministara.

Bivši ambasador Milovan Božinović za Kurir ocenjuje da Srbija po ovom pitanju treba da nastavi sa dosadašnjim diplomatskim aktivnostima, te da zadrži svoj nivo dostojanstva ne dopuštanjem da nas ugroze.

Milovan Božinović
foto: Kurir televizija

- Primera radi, treba da se insistira da u dokumentu o prijemu tzv. nezavisnog Kosova u SE stoji naš negativan stav, kao i konstatacija da su pravila prekršena, što će oslabiti i kompromitovati tu odluku - naglasio je Božinović.

Politički cilj

Ukazuje i da se već neko vreme nagoveštava da će tzv. nezavisno Kosovo dobiti većinu u SE za prijem u tu organizaciju, iako je svima jasno, pa i onima koji glasaju za njegov ulazak, da se time krše osnovne procedure i pravila na kojima ta institucija počiva.

- To je svestan politički cilj, koji će jako oslabiti tu organizaciju, jer gubi kredibilitet i postaje igračka u rukama moćnih članica. Ipak, sve će ostati isto, jer tzv. Republika Kosovo nije ništa drugo već samo instrument onih koji su ga stvorili. Mi treba da u političkom evropskom prostoru delujemo u ambijentu koji nam nije naklonjen i treba se prilagođavati novim okolnostima, računajući i promenu spoljne politike - konstatovao je Božinović.

Vladislav Jovanović Ponovo pokrenuti kampanju otpriznavanja

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir kaže da se ovom inicijativom u SE dodatno jača obruč pritisaka oko Srbije ne bi li nas naterali na priznanje tzv. nezavisnog Kosova kako bi imali potpunu kontrolu na Balkanu.

- No, jedno je želja, a drugo su mogućnosti. Nije baš izvesno da će uspeti sa tim udarcima sa više strana da završe tu stvar u za njih kratkom roku. Zato mi treba da budemo čvrsti u demonstriranju svojih principa, interesa i stavova, i još ofanzivniji u tom pravcu, kao i da ponovo kod zemalja koje su priznale Kosovo krenemo u kampanju povlačenja priznanja jer je povoljan trenutak, pošto u trenutnim svetskim okolnostima vide koliko je to opasno - kazao je Jovanović.

Bonus video:

00:51

IVICA DAČIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bili bismo lider u regionu da priznamo Kosovo, ali bi nas narod proklinjao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja