ODRŽANA DRUGA SEDNICA SAVETA ZA SUZBIJANJE NASILJA U PORODICI Maja Popović: Potrebno da se pristupi donošenju posebnih protokola
Foto: Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić

ODRŽANA DRUGA SEDNICA SAVETA ZA SUZBIJANJE NASILJA U PORODICI Maja Popović: Potrebno da se pristupi donošenju posebnih protokola

Politika -

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović predsedavala je Drugoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici.

Ministarka je podsetila učesnike da je na prošloj sednici Saveta doneta zajednička odluka da je, u cilju ojačavanja zaštite žena od svake vrste rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, potrebno usklađivanje Opšteg protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić

Popović je navela da su u toku 2023. godine Ministarstvo pravde i Savet za suzbijanje nasilja u porodici, uz podršku UN Women, pristupili izradi novog Opšteg protokola o postupanju i multisektorskoj saradnji u situacijama rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, koji je usvojen na sednici Vlade 29. marta 2024. godine. Opšti protokol detaljnije razrađuje zakonske obaveze državnih organa i ustanova o otkrivanju i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici i pružanje zaštite i podrške žrtavama nasilja, i kao takav bazira se prvenstveno na modelu multisektorske saradnje koji je uspostavljen Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i usklađen sa važećim propisima.

Ministarka Popović je ukazala da je, u cilju dosledne primene Opšteg protokola, potrebno da se pristupi donošenju posebnih protokola u postupanju u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, i to u roku od godinu dana od usvajanja Opšteg protokola. Posebne protokole, kako je navela, imaju obavezu da donesu ona ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi porodičnopravne zaštite, socijalne zaštite, pravosuđa, unutrašnjih poslova i zdravlja, i putem posebnih protokola biće detaljnije uređeni načini postupanja nadležnih organa i ustanova u okviru pojedinih sektora.

Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić

Ministarka pravde posebno je istakla da, u skladu sa principima utvrđenim Opštim protokolom, članovi Saveta za suzbijanje nasilja u porodici imaju obavezu da obezbede obuku svojih zaposlenih, a sve sa ciljem efikasnijeg sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i svih drugih relevantnih zakona koji se primenjuju kada dođe do prijavljivanja bilo kog oblika nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Na kraju izlaganja, ministarka pravde apostrofirala je da je donošenjem Opšteg protokola ispunjen zajednički cilj, a to je na prvom mestu efikasno sprečavanje nasilja prema ženama i nasilja u porodici, sa posebnim akcentom na zaštitu žrtava nasilja i njihov brži oporavak, osnaživanje i osamostaljivanje. Savet za suzbijanje nasilja u porodici će i u narednom periodu nastaviti svoj rad, kroz rad Operativnog tima Saveta, u cilju što boljeg povezivanja i implementacije ovog Zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track