"SRBI SU NAM BLISKI PRIJATELJI" Potomak klana Kenedijevih usred predsedničke trke u SAD održao ovakvo slovo o Srbima! (VIDEO)
Foto: Kosovo online printscreen

Duga istorija prijateljstva SAD sa srpskim narodom

"SRBI SU NAM BLISKI PRIJATELJI" Potomak klana Kenedijevih usred predsedničke trke u SAD održao ovakvo slovo o Srbima! (VIDEO)

Politika -

Bratanac ubijenog JFK i sin, takođe ubijenog, njegovog brata Bobija Kenedija naglasio da su Srbi, posebno tokom Drugog svetskog rata, bili veoma bliski prijatelji Amerike

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi istakao je da SAD ima dugu istoriju prijateljstva sa srpskim narodom, jer su Srbi, posebno tokom Drugog svetskog rata, bili veoma bliski prijatelji Amerike.

On je, na skupu u predizbornoj kampanji, podsetio da je tokom Drugog svetskog rata Srbija igrala ključnu ulogu u borbi protiv nacista i, posebno, ključnu ulogu u Halijard misiji, u kojoj je spaseno skoro 500 američkih pilota.

Oni su, dodao je, prelazili iz Italije u Rumuniju, a kada je nad Jugoslavijom oboreno mnogo američkih aviona, pokret otpora generala Draže Mihailovića prihvatio je da spasi američke pilote kada niko drugi nije hteo.

"Srbi su nam bili veoma bliski prijatelji", istakao je Kenedi Junior, podsetivši da je nakon toga Tito Jugoslaviju učinio neutralnom.

"Kada je Tito umro 1980, i posebno nakon pada Berlinskog zida i izbijanja rata 1992. godine, Srbi su pružali otpor raspadu Jugoslavije i to ih je stavilo u sukob sa međunarodnim, globalnim savezom, koji je koristio Nato kao centralni instrument moći“, ukazao je on.

Zato je, kaže, sada teško i kompleksno odrediti zbog čega je bio rat koji je usledio.

"To je bilo oko kontrole Kosova, od strane Albanaca i od strane Srba… To je trajalo mnogo godina i teško je povući liniju", dodao je Kenedi.

Odbio Trampa da mu bude potpredsednik

Inače, Robert Kenedi Mlađi juče je saopštio da je odbio ponudu saradnika republikanskog kandidata Donalda Trampa da bude njegov kandidat za potpredsednika.

"Predsednik Tramp me naziva ultralevičarskim radikalom. Ja sam toliko liberalan da su me njegovi emisari zamolili da budem njegov potpredsednik. Ljubazno sam odbio ponudu", naveo je Kenedi na društvenoj mreži "X".

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja