RASPRAVA U SKUPŠTINI ZAVRŠENA ZA DANAS Brnabić za sutra u 10 časova zakazala novu sednicu
Foto: Nenad Kostić

sednica parlamenta

RASPRAVA U SKUPŠTINI ZAVRŠENA ZA DANAS Brnabić za sutra u 10 časova zakazala novu sednicu

Politika -

U Skupštini Srbije nešto posle 11 sati počela je sednica na čijem su dnevnom redu izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima. Sednica je prva u prolećom zasedanju, pa je počela intoniranjem himne Bože pravde i uz Gardu Vojske Srbije.

1 / 14 Foto: Nenad Kostić

22.00 - Brnabić je zakazala je novu sednicu za sutra u 10 časova.

21.50 Opomena i Milivojeviću

Brnabić izrekla je opomenu poslaniku DS Srđanu Milivojeviću, i zapretila da će dobiti i drugu opomenu ukoliko nastavi da priča o stvarima koje nisu predmet rasprave i dnevnog reda.

20.20 Poslanici završili načelnu raspravu, počeo pretres po amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije završili su nešto pre 20 časova raspravu u načelu o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima.

U nastavku sednice su započeli pretres po amandmanima.

Posle rasprave o amandmanima uslediće glasanje, ali još uvek nije izvesno da li će se poslanici izjasniti večeras ili sutra.

19.45 - Opomena Ćuti

Brnabić je, nakon dugih prepirki i međusobnih uvreda poslanika vlasti i opozicije, izrekla je opomenu Aleksandru Jovanoviću Ćuti.

Jovanović je u replici pozvao Milojičića i druge naprednjake da pokažu njegovu člansku kartu SNS i da bi se pre ubio nego što bi bio član SNS, dok mu je Brnabić poručila da ne koristi kafanski rečnik i izrekla opomenu.

19.00 Jovanov: Primenili smo 54 preporuke ODIHR-a

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov izjavio je da niko ko drži do časti, ne bi tvrdio da aktuelna vlast nije primenila niti jednu preporuku ODIHR-a jer su, tvrdi, od 2019. do 2022. godine primenjene 54 preporuke.

"Napravili smo 54 koraka u odnosu na ono što ste vi uradili kada ste bili na vlasti. Tada je rezultat bio nula. Raspoloženi smo da primenimo i sve ostale preporuke ODIHR-a. Jedna od njih je da jedan birač može da podrži sve izborne liste", poručio je Jovanov.

17.35 - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić apelovala je na poslanike opozicije da borbu za izborne uslove ne upoređuju sa borbom protiv okupatora, istakavši da tako vređaju i poslanike vladajuće koalicije i građane Srbije koji su za njih glasali.

"Niti ste vi oslobodioci, niti su ovi ljudi okupatori. Borba za datum beogradskih izbora nije bitka na Neretvi, ni Sutjeska, ni Cerska bitka, ni bombardovanje Beograda. Dakle, ništa junački tu nema", rekla je Brnabićeva.

15.15 - Sednica je nastavljena: Za reč se javio Miroslav Aleksić koji je rekao da, prvi put od kada je u poslaničkim klupama, podržava neki zakon koji je predložila vlast.

"Napravljeni pomak je mali i nedovoljan, ali je neki pomak“, rekao je Aleksić.

14.15 - Pauza Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je da sledi pauza i da se rad nastavlja u 15.15.

14.05 - Jovanović: Dali ste Gračanicu za restoran; Jovanov: Šetali ste sojke po Šanzelizeu"

Najviše pažnje u skupštini izazvala je rasprava Miloša Jovanovića (Novi DSS) I Milenka Jovanova (SNS) o patriotizmu tokom kojeg je šef poslaničkog kluba naprednjaka nazvao lidera Novog DSS-a "francuskom pudlicom" i optužio ga da je tokom NATO bombardovanja 1999. godine "šetao sojke po Parizu.

U odbranu Jovanovića ustao je Borko Stefanović (SSP), rekavši da izlaganje Milenka Jovanova da nije lepo koristiti izraz sojke za žene, niti političkog protivnika nazivati francuskom pudlicom.

13.50 - Ana Brnabić je odgovorila Stefanoviću zašto to nije prepoznao kada je njegov opozicioni kolega pominjao poturice i izdajnike, za mene je veća uvreda kad nekom kažete da je poturica, nego da je pudlica.

13.35 Jovanov: Svaki put kad je zemlji teško pokupili ste se i otišli Milenko Jovanov (SNS) je odgovorio Milošu Jovanoviću osporavajući njegov patriotizam i pominjući da je predsednik Novog DSS-a bio u Francuskoj tokom bombardovanja 1999. Svaki put kada je ovoj zemlji bilo teško, i 1999. i 2004. ste se pokupili i otišli, „šetali sojke po Šanze Lizeu“, dodao je Jovanović i nastavio u sličnom tonu.

13.20 - Miloš Jovanović, koji je među prvima zahtevao spajanje lokalnih izbora drugog juna, te nakon toga iznenada promenio kurs i sada želi da ih bojkotuje, čak petnaest minuta pričao o svemu osim o lokalnim izborima. Govorio je o navodnoj pogrešnoj spoljnoj politici Srbije, nipodaštavao borbu i zalaganje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazi u Njujorku i predvodi srpsku delegaciju pred najavljeno usvajanje sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

On je čak u jednom momentu rekao „koga briga za Doru Bakojani“, koja je nedavno rekla da je „zadovoljna” nakon što je većina poslanika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da takozvano Kosovo postane član te međunarodne organizacije. Brnabićeva je kao predsednica parlamenta dopustila Jovanoviću bez prekidanja da do kraja završi svoj politički govor, ali je na kraju imala poruku za njega.

- Narodni poslaniče, svaka Vam čast na ovom političkom govoru od petnaest minuta. Neverovatno, ali svaku reč vašeg govora potpisali bi Aljbin Kurti i Denis Bećirović. Zaista, svaka Vam čast - poručila je Brnabićeva Milošu Jovanoviću.

13.01 - Brnabić reagovala na Ćutino nedolično ponasanje: Poštujte kodeks, vi ste poslanik

Aleksandar Jovanović Ćuta počeo je da viče, upozorava predsednicu parlamenta i iznosi uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon njega, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević dobio je reč i takođe nastavio da priča o Aleksandru Vučiću i koristi Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da napadne predsednika Vučića i državu.

Nakon njegovog izlaganja, predsednica skupštine Ana Brnabić zamolila je narodne poslanike da se pridržavaju Kodeksa ponašanja poslanika, te da ne stavljaju lični i partijske interese iznad državnih i nacionalnih, pokazujući im kodeks.

"Nadam se da ovim ne kršim poslovnik, ali moram da reagujem. Poštovani narodni poslanci, ovo je Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Molila bih sve koje nisu da se sa njim dobro upoznaju, kako bi na odgovoran i ozbiljan način predstavljali sve naše građane. Piše u članu 3 - da narodni poslanik u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu i da lični, privatni, interes grupe ili interes političke stranke ne bude iznad javnog interesa. Vi ste vašim govorima prekršili član 3 govoreći o toj nesrećnoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenicu koju pokušavaju da nametnu na silu, stavili ste vaš politički interes vaše političke grupe iznad javnog interesa, koristeći tu Rezoluciju da napadnete javni i državni interes. Tako da vas molim da to više ne radite. Hvala vam unapred", rekla je predsednica skupštine.

12.45 - Jovanov o izjavi Ponoša: Kad prihvatite sve zahteve onda kažu na izbore nećemo da izađemo

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov citirao je Zdravka Ponoša, čija je stranka odlučila da ne izađe na beogradske i lokalne izbore 2. juna, rekavši da je predsednik stranke "Srbija centar" govorio o tome da je jedan od zahteva opozicije bio da se izbori spoje upravo tog datuma.

“Kad prihvatite sve zahteve onda kažu na izbore nećemo da izađemo", rekao je Jovanov i ocenio da se kod opozicije dešava proces "prestrojavanja".

Naveo je da je Ponoš 11. aprila ponovio da je predlog opozicije da se izbori spoje u junu, a da posle “opoziciji nije bilo dobro ni kada je vlast ispunila njihove zahteve“.

"Mi jesmo promenili stav, ali u cilju postizanja kompromisa", rekao je Jovanov i ocenio da je tom delu opozicije propao plan jer su se, kako kaže, nadali da vlast neće da prihvati njihove zahteve.

12.20 - Nova koalicija opozicije - Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da će ta stranka na beogradskim izborima nastupiti na listi "Narodna lista - ključ za pobedu - Narodna stranka - Nova Srbija - Pokret Živim za Srbiju", i da u centralnim i prigradskim opštinama Beograda počinje prikupljanje potpisa podrške građana.

- Čekali smo Dveri, ali oni su, nažalost, u situaciji da nisu u stanju da donesu odluku, čekali su da li će biti bojkot, da li će Novi DSS da ide na izbore, to im je bio prioritet. Na kraju ne znam šta će oni da rade, mi ne možemo više nikoga da čekamo i krećemo u prikupljanje potpisa da bismo mogli da izađemo na izbore. Nadam se da ćemo sa Dverima sarađivati na lokalnim izborima u Srbiji, kao i strateški u budućnosti - rekao je Gajić za kanal Srbin info, prenela je Narodna stranka. (Detaljnije klikom OVDE)

11.30 - Nova epizoda u drami opozicije odigrala se jutros u Narodnoj skupštini kada je Pavle Grbović jasno poručio Draganu Đilasu da su se oni odlučili za borbu.

"Imamo obavezu prema građanima i ne smemo da ih ostavimo na cedilu i zato smo odlučili da se borimo i zato ćemo se boriti do kraja", poručio je Grbović sa skupštinske govornice.

11.20 - Orlić: Taj govor je papazjanija

Poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta (Ekološki ustanak) i Srđan Milivojević (Demokratska stranka) govorili su i o temama van dnevnog reda na šta je poslanik SNS Vladimir Orlić odgovorio rekavši da je Jovanovićev govor bio "papazjanija".

11.15 - Jovanov: Zahtev je bio da izbori budu održani u isto vreme. Čitaćemo kasnije i stenograme ko je šta tražio

Jovanov je kazao da se izmene zakona donose kao posledica razgovora koji su vođeni u prethodnim nedeljama između predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj Skupštini zajedno sa predstavnicima iz nevladinog sektora.

"Zahtev je bio da izbori budu održani u isto vreme. Čitaćemo kasnije i stenograme ko je šta tražio. Traženo je da to bude 2. juna. Ovo nije naš predlog, formalno jeste naš, ali faktički ovo je predlog koji je predložen od strane opozicionih stranaka", rekao je Jovanov.

Milenko Jovanov
foto: Narodna skupština printscreen

Jovanov je istakao da je ovo trebalo da bude kompromis koji će na neki način zatvoriti to pitanje kada će biti izbora i zahtevano je da budu, kako je ponovio, u istom danu - da budu 2. juna.

"Ovim izmenama i dopunama omogućićemo glasanje 2. juna u Gradu Beogradu i svim onim lokalnim samoupravama koje u decembru nisu imale izbore", zaključio je Jovanov.

11.00 - Počela sednica Skupštine Srbije, otvoren načelni pretres

Po otvaranju načelnog pretresa, Milenko Jovanov obrazložio je izmene zakona. Naime, predsednica Skupštine Ana Brnabić otvorila je načelni pretres o izmenama Zakona o lokalnim izborima.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

"Predlogom se predviđaju sledeće izmene zakona o lokalnim izborima, da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, do sada je bilo 120 dana. Da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana, do sada je bilo 45", objasnio je Jovanov na sednici Skupštine.

On je naveo da se dodaje novi član kojim se reguliše koordiniranost provođenja izbora za odbornike Skupštine grada i odbornike Skupštine gradskih opština.

"Često je unosilo konfuziju i nerazumevanje kako i da li postoje u gradovima koje imaju gradske opštine, kao što su Beograd, Niš, Požarevac, dakle, da li na biračkom mestu imamo dva biračka odbora za izbore koje su gradski i opštinski, ili jedan birački odbor i tako dalje. Sada se to reguliše zakonom i treći član reguliše pitanje stupanja na snagu ovog zakona. Kaže se da će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije", rekao je Jovanov.

Jovanov je kazao da se izmene zakona donose kao posledica razgovora koji su vođeni u prethodnim nedeljama između predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj Skupštini zajedno sa predstavnicima iz nevladinog sektora.

"Zahtev je bio da izbori budu održani u isto vreme. Čitaćemo kasnije i stenograme ko je šta tražio. Traženo je da to bude 2. juna. Ovo nije naš predlog, formalno jeste naš, ali faktički ovo je predlog koji je predložen od strane opozicionih stranaka", rekao je Jovanov.

Jovanov je istakao da je ovo trebalo da bude kompromis koji će na neki način zatvoriti to pitanje kada će biti izbora i zahtevano je da budu, kako je ponovio, u istom danu - da budu 2. juna.

"Ovim izmenama i dopunama omogućićemo glasanje 2. juna u Gradu Beogradu i svim onim lokalnim samoupravama koje u decembru nisu imale izbore", zaključio je Jovanov.

10.52 - Nestorovićevi neće glasati za izmene

Predsednik poslaničke grupe "Mi - snaga naroda" Branimir Nestorović najavio je danas da taj klub neće glasati za predložene izmene zakona o lokalnim izborima.

10.50 - Orlić: Vladajuća koalicija pokazala dobru volju i suštinsku želju za dijalogom ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore

Vladimir Orlić, narodni poslanik i potpredsednik GO SNS, poručio je danas da je vladajuća koalicija pokazala dobru volju i suštinsku želju za dijalogom ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakao da će danas biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti usvojene vrlo jednostavne izmene Zakona koje će da omoguće da se lokalni izbori izbori održe 2. juna u skladu sa onim što su tražile, kako je istakao, partije bivšeg režima tokom prethodnih meseci.

- Svima je potpuno jasno da smo na ovaj način pokazali ne samo dobru volju i suštinsku spremnost na dijalog, nego da je priča o pruženoj ruci zaista bila iskrena i istinita - rekao je on i dodao:

- Predloga i ovog rešenja ne bi bilo bez jasnog i iskrenog stava, spremnosti da vodimo dijalog, spremnosti da rešenja tražimo - naveo je on i dodao da je ovo prvi važan zaključak.

- Drugi važan zaključak koji može svako u Srbiji da izvede je da je sva ona priča o navodnoj izbornoj krađi, o navodno neregularnim izborima, o raznim spekulacijama za birački spisak i izborne uslove, sve je bila najobičnija farsa. Mi smo to govorili svo vreme - naveo je on.

Vladimir Orlić
foto: Kurir

Orlić je istakao i da mi sad u opoziciji imamo dve grupe, jedna kaže mi hoćemo da se borimo, a druga da neće da izlazi na izbore.

- Imaju pravo i jedni i drugi na takav stav. Činjenica da su svi uzeli mandate, I da su svi uzeli pripadajući novac I kancelarije jasno govori da su svi priznali sve. Šta oni zaista misle potvrđuje njihovo ponašanje - rekao je on.

10.42 - Aleksić o dogovoru 6 organizacije o zajedničkom izlasku na izbore

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, predstavio je u Skupštini Srbije organizacije koje su odlučile da izađu na izbore u Beogradu a i na lokalnim izborima.

- Ovih šest organizacija koje su donele tu odluku i napravile dogovor o zajedničkom nastupu na tim izborima sa sloganom "Biram borbu" - rekao je on i dodao da ono što su tražili na početku pregovora su bila tri uslova.

- Danas je sednica Skupštine na kojoj ćemo usvojiti Zakon koji smo mi inicirali. Dakle, uspeli smo da dođemo do toga - naveo je on i dodao da će ova koalicija u narednim danima da finišira razgovore vezano za njihov blok.

opozicija
foto: Nenad Kostić

- Razgovaraćemo sa još nekim akterima koji su spremni da učestvuju u ovoj borbi. Žao mi je što neke naše kolege nisu prihvatile da se borimo zajedno. Ne razumem odluku da se bojkotuju izbori u Beogradu, a da se ne bojkotuju izbori u drugim opštinama i gradovima, ali svako ima pravo na svoje mišljenje - naveo je Aleksić. Konferenciji nije prisustvovao lider SSP Dragan Đilas, jer nije deo novoformirane koalicije, ali se pojavio kasnije uoči početka sednice Skupštine.

Koje su predložene izmene

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima menjaju se rokovi za raspisivanje izbora i glasanje.

Izmenama Zakona, koje treba da budu usvojene po hitnom postupku, predviđeno je da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 ni više od 60 dana.

Do sada se odluka o raspisivanju izbora donosila najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, dok od dana raspisivanja do dana glasanja nije moglo da prođe manje od 45 ni više od 60 dana.

Donošenje izmena po hitnom postupku predloženo kako bi se omogućilo da izbori za odbornike skupština opština i gradova, koji redovno predstoje u julu i avgustu ove godine, budu raspisani i održani istovremeno kada i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, 2. juna.

Podsetimo, uoči početka sednice parlamenta, predsednica Skupštine Ana Brnabić je sazvala sednicu na predlog 187 poslanika sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kako bi taj zakon bio izmenjen da bi se omogućilo da lokalni izbori 2. juna, već raspisani za gradsku vlast Beograda, budu tog dana i u drugim lokalnim samoupravama gde izbori nisu bili 17. decembra 2023. godine.

Predlog su potpisali poslanici vladajuće koalicije i opozicionih poslaničkih grupa "Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije", Zeleno-levi front, Ekološki ustanak i samostalni poslanici.

U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.

Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora. ;Predloženo je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako je u sadašnjem zakonu.

Kurir.rs/RTS/Beta

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja