SLEDEĆI SASTANAK U OKVIRU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE ODRŽAVA SE U SREDU: Stano: Očekujemo od obe strane da se ponašaju evropski
Foto: Beta Xavier Lejeune

portparol eu

SLEDEĆI SASTANAK U OKVIRU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE ODRŽAVA SE U SREDU: Stano: Očekujemo od obe strane da se ponašaju evropski

Politika -

Sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine održaće se u Briselu u sredu, najavio je portparol EU Peter Stano i dodao da očekuje od obe strane da pokažu fleksibilnost i spremnost za kompromis po pitanju dinara. On je istakao da se nada da će ovo biti poslednji sastanak na tu temu.

Stano je naveo da će se na sastanku tražiti održivo privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni uredbom tzv. CBK, prenosi Kosovo Online.

- EU očekuje da na sastanku u sredu obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da se dođe do kompromisa - poručio je.

Stano kaže i da je najbolje mesto za razgovor Beograda i Prištine o pitanju upotrebe dinara upravo pod okriljem EU ističući da je EU tu da pomogne da se pronađe rešenje za ljude koji su pogođeni uredbom CBK.

- Očekujemo da obe strane dođu na sedmi sastanak i razgovaraju o ovom pitanju i da budu spremni da pronađu rešenje koji će odgovarati obema strana, ali prvenstveno odgovore na potrebe ljudi koji su pogođeni na terenu - kazao je Stano.

Dodao je i da se nada da će ovo biti poslednji sastanak na ovu temu, jer, kako objašnjava, ove teme skreću pažnju sa onoga što je zaista potrebno.

- Ono što je stvarno potrebno je napredak u primeni Ohridskog sporazuma sa Ankesom o primeni. Nadamo se da će strane moći da se ponašaju u evropskom duhu i da postignu potrebni kompromis. Ali još jednom, kao i ostalo u dijalogu, to zaista ne zavisi od onoga što mi priželjkujemo, to zavisi od spremnosti i sposobnosti dve strane da postignu prihvatljiv kompromis - poručio je portparol EU.

Prema njegovim rečima, nakon svih ovih sastanaka, EU očekuje od obe strane da se ponašaju evropski.

- 'Ko je šta rekao, ko je šta uradio, ko je šta odbio' to nije način na koji mi vodimo pregovore. Ovo su sastanci na nivou glavnih pregovarača. Glavni pregovarači nisu najviši poltički nivo, to nisu organizovani medijski događaji. Oni pokušavaju da pronađu rešenja u poverljivim razgovorima, što je takođe i evropski način da unapredi diplomatske procese na tehničkom nivou - nivou glavnih pregovarača, na diplomatski način, na evropski način. Ne kroz medije, ne preko javnih optuživanja, upiranja prstom u druge - objasnio je Stano.

Kako je istakao, EU nastavlja da pomaže obema stranama da postignu potreban kompromis.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track