AKCIJA TZV. KOSOVSKE POLICIJE PORUKA SRBIMA DA NEĆE BITI NIKAKVOG DOGOVORA! Surlić: Ovo je i bila osnovna namera Prištine
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

analiza

AKCIJA TZV. KOSOVSKE POLICIJE PORUKA SRBIMA DA NEĆE BITI NIKAKVOG DOGOVORA! Surlić: Ovo je i bila osnovna namera Prištine

Politika -

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenio je za Kosovo onlajn da je jučerašnja akcija tzv. Kosovske policije na ekspoziture Poštanske štedionice finalizacija onoga što je bila i osnovna namera Prištine, a to je da ukine potpuno dinar, i da onemogući građanima da normalno funkcionišu.

Surlić je istakao da su sve runde dijaloga u Briselu bile paravan za jasno osmišljenu akciju Prištine.

- Ova akcija je samo finalizacija onoga što je bila i osnovna namera Prištine, a to je da ukine potpuno dinar, da onemogući građanima da normalno funkcionišu i da onemogući funkcionisanje institucija po srpskom sistemu na teritoriji Kosova, pre svega na severu. Samim tim vidimo da u stvari sve ove runde dijaloga u Brislu jesu bile paravan za već jasno osmišljenu akciju Prištine gde smo, bez obzira što smo i dalje u procesu dijaloga oko toga kako bi moglo ovo pitanje da se reši, zapravo imali jednu vrlo radikalnu, ekstremnu aktivnost Prištine - rekao je Surlić.

On je istakao da je jučerašnja akcija poruka da Banka Poštanska štedionica ne može biti licencirana institucija, ono što je, kako navodi, bio zahtev Beograda, da BPŠ bude osnova za normalan protok finansija za srpsku zajednicu i institucije koje funkcionišu u srpskom sistemu.

- Sada je definitivno ova akcija bila poruka Srbima `ne računajte ni na kakav dogovor ili kompromis po ovom pitanju, mi smo ovu odluku doneli, pod pritiskom međunarodnih aktera smo imali kao neki privremeni prelazni period`. Ovo jeste uvertira u izbornu kampanju Kurtija i njegovog poketa, da su oni potpuno sprečili bilo kakav vid direktnog finansiranja od strane Srbije na terenu i najava da dalje srpske institucije i ljudi neće moći normalno da funkcionišu - zaključio je Surlić.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track