POTVRDA UGLEDA SRPSKE ODBRAMBENE INDUSTRIJE! Česko-srpski forum u Beogradu naglasio važnost razvijanja partnerstva
Foto: Privatna arhiva

saradnja

POTVRDA UGLEDA SRPSKE ODBRAMBENE INDUSTRIJE! Česko-srpski forum u Beogradu naglasio važnost razvijanja partnerstva

Politika -

Češko-srpski forum o saradnji u odbrambenoj industriji održan je danas u Beogradu i okupio je više desetina predstavnika kompanija iz obe države. Domaćin događaja bila je ambasada Republike Češke.

Forum se sastojao iz četiri radna bloka u okviru kojih su svoja rešenja i koncepte, koji mogu naći primenu kako za potrebe ministarstva odbrane i oružanih snaga, tako za potrebe snaga za sprovođenje zakona, izložili predstavnici 18 kompanija češke odbrambene industrije.

Češka
foto: Privatna arhiva

Vojni komentator Vlade Radulović, koji je moderirao forum, ocenio je da su kompanije domaće odbrambene industrije prepoznate kao značajni i važni partneri širom sveta.

- Današnji događaj potvrda je ugleda koje uživaju kompanije naše odbrambene industrije, odnosno kvaliteta i konkurentnosti koje imamo na svetskom tržištu. Otuda je za mene lično izuzetno važno da su gosti iz Češke, zemlje članice EU i NATO, izrazili želju i spremnost za zajedničko učešće u projektima i zajednički nastup na trećim tržištima. Svedočimo velikoj potražnji naoružanja i vojne opreme na globalnom nivou, što sa druge strane dovodi do sve većih izazova u procesima nabavke sirovina i proizvodnim procesima generalno. Otuda je partnerstvo jedan od načina kako da se odupremo izazovima sa kojima se suočavamo i prilagodimo se zahtevima tržišta - izjavio je on.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

Radulović je naglasio da je proces dalje modernizacije i jačanja oružanih snaga Srbije ocenjen i kao prilika da češke kompanije u tu svrhu ponude svoje projekte i rešenja.

- Vojska Srbije nabavila je proteklih godina izuzetno veliki broj sredstava ratne tehnike i složenih borbenih sistema. Ulagalo se kako u segment kopnene vojske, tako i u segment RV i PVO, ali još uvek postoji dosta prostora za novu tehniku. Najbolji primer za to je segment aviona za naprednu letačku obuku, koji mogu da vrše i dejstva po zadatim ciljevima na zemlji. Otuda ne čudi da su recimo predstavnici češke kompanije Aero poseban fokus svog izlaganja usmerili upravo na predstavljanje takvog tipa vazduhoplova nove generacije pod oznakom L-39NG - napomenuo je Radulović.

Na forumu su govorili ambasador Češke Tomaš Kuhtad, direktor za industrijsku saradnju češkog Ministarstva odbrane Mihal Rendla, predsednik Asocijacije bezbednosne i odbrambene industrije Češke Jirži Hinek i pomoćnik direktora kompanije Jugoimport SDPR za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković. Predstavnici kompanija i institucija ocenili su da je izuzetno važno razvijati i produbljivati postojeća partnerstva, jer ona u konačnici doprinose i unapređenju potencijala vojne industrije u obe zemlje.

Nakon događaja, u dvorištu ambasade, predstavnici kompanije Grant Detection uživo su demonstrirali rad jedinstvenog kompaktnog ručnog uređaja koji se koristi za otkrivanje prisustva ljudi i životinja u vozilima koristeći se principom detekcije otkucaja srca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track