NAJAVLJIVALI SU TRIJUMF, PA SE OBRUKALI! Pre glasanja u UN se busali u grudi, a dobili 13 glasova manje nego što su očekivali
Foto: Printscreen

NAJAVLJIVALI SU TRIJUMF, PA SE OBRUKALI! Pre glasanja u UN se busali u grudi, a dobili 13 glasova manje nego što su očekivali

Politika -

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas je usvojen nacrt sramotne rezolucije o Srebrenici. Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, dok je 19 država bilo protiv, a 68 je bilo uzdržanih.

To znači da po prvi put u istoriji rezolucija o genocidu u UN nije usvojena konsenzusom.

Posebno je zanimljivo pisanje Dnevnog avaza iz Sarajeva, koji je pre glasanja u UN objavio sledeće:

- Za usvajanje nacrta rezolucije potrebna je prosta većina članica Generalne skupštine - što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima - pisao je Avaz.

Dnevni avaz
foto: Printscreen/Dnevni Avaz

Na kraju 87, od onih koji su bili u sali, nisu glasali za rezoluciju, a samo 84 su glasali za. Ako na to dodamo uzdržane, kao i one koji su napustili salu, čak 107 zemalja je stalo na stranu Srbije.

Na skandalozan način na koji je pripremana, a potom i usvojena ova rezolucija, ukazali su predstavnici mnogih zemalja tokom rasprave, kao i sam predsednik Aleksandar Vučić.

- 107 zemalja nije želelo da se saglasi. Neki su bili protiv, neki uzdržani, a neki su napustili salu poput Azerbejdžana. Pritiskali su ih i pretili. Detalji će isplivavati - rekao je predsednik iz Njujorka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track