PETKOVIĆ ČESTITAO SLAVU PRIZRENSKOJ BOGOSLOVIJI: Zahvaljujući vama smo sačuvali svoje biće na našoj kosmetskoj zemlјi
Foto: Foto: Kancelarija za KiM

kancelarija za kim

PETKOVIĆ ČESTITAO SLAVU PRIZRENSKOJ BOGOSLOVIJI: Zahvaljujući vama smo sačuvali svoje biće na našoj kosmetskoj zemlјi

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Prizrenskoj bogosloviji slavu, i poručio da će, dok je Bogoslovije u Prizrenu, srpski narod na KiM čuvati svoje ime i veru.

- U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, Vama, profesorima i bogoslovcima čestitam Slavu Prizrenske bogoslovije – Svetog Kirila i Metodija - poručio je Petković, prenosi Kosovo Online.

Istakao je da su svetitelјi koji se danas proslavlјaju postavili osnove slovenske pismenosti i kulture, a upravo pod njihovim pokrovitelјstvom učenici Bogoslovije u Prizrenu se obrazuju i uče u duhu lјubavi, apostolstva i zajedništva, uče se čuvanju srpskog imena i pravoslavne vere.

- Od daleke 1871. godine, kada je veliki dobrotvor srpskog naroda Sima Andrejević Igumanov, otvorio Bogoslovsko-učitelјsku školu u Prizrenu, ona je bila srpska svetlost u tami turskog ropstva, središte prosvetnog i crkvenog života, važan kulturni i politički centar, a njeni đaci, potonji učitelјi i sveštenici, hrabro su krenuli u veliku misiju obnove srpske prosvete i crkve. Od svog osnivanja Bogoslovija je bila sabirno mesto gde su nastajale, razvijale se i dalјe se prenosile bogolјubive, čovekolјubive i rodolјubive ideje. kao što su braća Kirilo i Metodije imali svoju misiju među slovenskim narodima, tako je i Bogoslovija u Prizrenu ostavila neizbrisiv trag među Srbima na Kosovu - poručio je Petković.

Dodao je da su Srbi na KiM i danas ugroženi, ali da će dok je Prizrenske bogoslovije, i oni čuvati ime i veru.

- Zahvalјujući njoj i generacijama mladih sveštenika koje je ova škola iznedrila, zahvalјujući njihovoj misiji, mi smo sačuvali svoje biće na našoj kosmetskoj zemlјi i utemelјili svoju budućnost na Kosovu i Metohiji. I danas su Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi, izloženi progonu i fizičkom zatiranju. Ali, dok je Bogoslovije u Prizrenu, koja je naš nacionalni i duhovni stub i svetionik i dok je mladosti u njoj, dotle će srpski narod na Kosmetu čuvati svoje ime, veru i dušu. Neka Vam je srećna i blagoslovena Krsna Slava - naveo je Petković.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track