NAJBRŽE IZGRAĐENA BRZA PRUGA NA SVETU: Vučević i Vesić obišli radove na izgradnji pruge Novi Sad- Subotica-Kelebija (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/milosvucevic

NAJBRŽE IZGRAĐENA BRZA PRUGA NA SVETU: Vučević i Vesić obišli radove na izgradnji pruge Novi Sad- Subotica-Kelebija (FOTO)

Politika -

Svi radovi na izgradnji pruge Novi Sad - Subotica treba da budu završeni do 30. jula kada počinje testiranje pruge, rečeno je u Subotici koju su posetili predsednik Vlade Miloš Vučević, ministar Goran Vesić i kineski ambasador Li Ming.

Nakon obilaska gradilišta podvožnjaka u Subotici, na trasi brze pruge Beograd – Budimpešta, premijer Miloš Vučević je rekao da ta pruga osim kraćeg, bezbednije i udobnijeg putovanja predstavlja najboljim primer onoga što je u programu Vlade označeno kao "Skok u budućnost".

"Ovi veliki infrastrukturni radovi, posebno građevina, direktno podiže bruto-društveni proizvod države i iz toga, mi možemo da podižemo plate i penzije. Tako da ovo nije samo pitanje neke pruge i nekih vagona i vozova, ovo suštinski donosi uslove da nam rastu plate i penzije i da ljudi bolje žive", ocenio je Vučević.

Radovi na brzoj pruzi počeli su 1. jula 2022. godine, a ministar građevinarstva najavljuje da će 30. jula ove godine svi radovi biti završeni.

"Najbrže izgrađena brza pruga na svetu, ako pogledate vreme u kome u je građena i broj kilometara", naglasio je ministar Goran Vesić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je pruga Beograd – Budimpešta veoma važan i ključan projekat saradnje Kine i Srbije.

"Uz našu zajedničku saradnju, uložen trud, sigurno možemo da uspemo u ovom projektu. Ovo je važan trenutak za zajedničku izgradnju pojasa i puta Kine i Srbije. Radujemo se i blagovremenom i pravovremenom završetku radova na pruzi i da na taj način ubrzamo razvoj duže čitave trase, kao i da time poboljšamo život srpskog stanovništva", rekao je Li.

S prvim danima avgusta počinju statičke, a od septembra i dinamičke probe, a sam saobraćaj do kraja godine, kada će se od Subotice do Beograda putovati za 80 minuta.

Vučević: Da znamo ko nam je partner, a ko prijatelj

Premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da Srbija mora da se na drugačiji način odnosi prema partnerima koji su podržali, a s posebnim uvažavanjima prema prijateljima koji je nisu podržali rezoluciju o Srebrenici, i izrazio nadu da će mir i stabilnost preovladati u regionu evropskog Balkana.

Vučević izrazio je bojazan da se politički odnosi u Bosni i Hercegovini nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici mogu zakomplikovati.

Premijer Vučević smatra da Srbija ima moralnu i političku obavezu da postavi na pravo mesto, kako one koji su Rezoluciju sponzorisali i promovisali, tako posebno one koji je nisu podržali.

"Bojim se da mogu da se zakomplikuju, politički da se zakomplikuju stvari, pre svega u Bosni i Hercegovini. A mi, da znamo ko nam je partner, a da znamo ko nam je prijatelj. I da se tako odnosimo. Da znamo ko je partner, sa partnerima radimo, sarađujemo. A, ko nam je prijatelj, e njega posebno uvažavamo", rekao je Vučević.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

06:15

Milos Vučević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track