Saradnja s RS najvažniji strateški interes Srbije
Foto: TANJUG

Ivica Dačić

Saradnja s RS najvažniji strateški interes Srbije

Politika -
U Banjaluci održana zajednička sednice vlada Srbije i Republike Srpske

BANJALUKA - Premijer Srbije Ivica Dačić ponovio je posle zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci da je saradnja sa RS najvažniji strateški interes Srbije. On je rekao da to podrazumeva uspostavljanje što jačih političkih, ekonomskih, kulturnih, duhovnih i svih drugih odnosa Srbije i RS.

"Posle dužeg niza godina, ovo je bio jedan od radnih sastanaka sa veoma jasnim zaključima, koji su u skladu s onim što sam ranije govorio - da naša saradnja sa RS mora da bude operativna i konkretna, a ne samo da se koristi u dnevno-političke svrhe", rekao je Dačić novinarima. On je kazao da je današnja sednica dve vlade bila posvećena nizu konkretnih pitanja, za čiju su realizaciju zaduženi pojedini ministri, dok će premijeri kontrolisati sprovođenje postignutih dogovora.

"Svi današnji zaključci su u interesu građana i Srbije i RS", istakao je on. Dačić je kazao da je svim članovima svog kabineta rekao da saradnju sa RS "moraju shvatati kao deo svojih svakodnevnih obaveza kao članova Vlade Srbije", i dodao da se samo tako može dostići nivo koji "zaslužuje epitet specijalnih i paralelnih veza Srbije i RS". "Zadovoljan sam onim što smo danas uradili, ali biću još zadovoljniji ako na sledećem sastanku konstatujemo da smo neka od ovih pitanja uspeli da pokrenemo, da rešavamo i samim tim da unapređujemo našu saradnju i pomažemo građanima i u Srbiji i u RS", istakao je Dačić.

Upitan da li smatra da državni organi BiH treba da daju dozvolu za izgradnju četiri hidroelektrane na Drini, o čemu su Srbija i RS potpisale sporazum, Dačić je kazao da očekuje da potrebna procedura bude završena, kako u RS, tako i na nivou BiH. Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da je obaveza RS da za korištenje hidropotencijala Drine "isposluje" dozvolu Saveta ministara BiH, dodajući da će to RS i učiniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track