Koštunica: Ovo je najgrublja poruka iz Brisela
Foto: BETA

Koštunica: Ovo je najgrublja poruka iz Brisela

Politika -
Zahtev Evropske komisije da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova je najgrublja do sada poruka Brisela u nastojanju da stvori nezavisnu državu Kosovo, poručio predsednik DSS

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da Srbija treba da odbaci "zahtev" Evropske komisije da poštuje teritorijalni integritet Kosova. "Nijedna država u Evropi ne bi prihvatila zahtev da poštuje teritorijani integritet dela sopstvene teritorije, i Srbija, pozivajući se na međunarodno pravo, treba jasno da odbaci ovaj zahtev.

Ne može se dopustiti da evropske integracije predstavljaju masku za stvaranje nezavisnog Kosova. Ovakvi uslovi EU zahtevaju nedvosmislen odgovor Srbije", ocenio je Koštunica. U izjavi dostavljenoj agenciji Beta bivši premijer ocenio je da je "zahtev Evropske komisije da Srbija poštuje teritorijalni integrititet Kosova najgrublja do sada poruka Brisela u nastojanju da stvori nezavisnu državu Kosovo". Koštunica je podsetio i da DSS od 2008. godine "neprestano upozorava da je cilj EU da korak po korak uspostavi nezavisno Kosovo".

"Sada je uspostavljen ogoljeni zahtev da Srbija prizna teritorijalni integritet Kosova. Prethodna vlast je prihvatila veliki broj zahteva od strane EU - od Euleksa do briselskih sporazuma - i ostalo je još samo nekoliko koraka do potpunog priznavanja nezavisne države Kosovo", naveo je lider DSS-a. Koštunica je dodao da je "velika odgovornost na sadašnjoj vlasti da u poslednjem trenutku zaustavi ovaj proces koji uvlači Srbiju u stvaranje albanske države na teritoriji Srbije".

Poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova navodi se u dokumentu Evropske komisije "Strategija proširenja i izazovi" koji je danas predstavljen u Briselu. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je "zabrinut" zbog takve formulacije koja bi mogla da zaustavi pregovore Beograda i Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track