Kacin: Prekrajanje granica Kosova ne dolazi u obzir!

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Kacin: Prekrajanje granica Kosova ne dolazi u obzir!

Politika -
Beograd dobro zna, ne samo od Evropske komisije (EK), nego i od pojedinih država članica da promena granica i podela Kosova ni na jedan način ne dolazi u obzir

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da promena granica i podela Kosova ni na jedan način ne dolazi u obzir, pošto je to neodrživo, a treba da se nađe održivo i trajno rešenje.

"Beograd dobro zna, ne samo od Evropske komisije (EK), nego i od pojedinih država članica da promena granica i podela Kosova ni na jedan način ne dolazi u obzir. Ni u slučaju razmene teritorija, što često pominje premijer Srbije. To je neodrživo, a Beograd i Priština traže i zaslužuju održivo i trajno rešenje", rekao je Kacin.

Kacin je, komentarišući reakciju Beograda na pominjanje "teritorijalnog integriteta Kosova" od EK, kao jedne od osnova za rešavanje pitanja severa Kosova, rekao da ne vidi "poseban razlog za emotivne reakcije u Beogradu".Kacin je rekao da pravog političkog dijaloga između Beograda i Prištine nije bilo poslednjih 30 godina.On smatra da što pre dođe do direktnog susreta na nivou obe vlade, uz prisustvo Ketrin Ešton, biće bolje za političku atmosferu, klimu i napredak u dijalogu.

"Koje god poglavlje Srbija da otvori, uvek izađe Kosovo. Recimo poglavlje energetike - energetski baseni, mreže prenosa, naplata - sve to je povezano i sa Kosovom", kazao je Kacin.

On smatra da je lakše rešiti te izazove i prilagoditi ekonomsku i državnu strukturu, ustav i pravni izgled Srbije Evropskoj uniji, ako se unapred zna da treba odgovoriti na takva konkretna pitanja.

"Istovremeno, ona će biti daleko lakše rešiva ako imamo održivo rešenje", zaključio je Kacin.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je juče evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da bi "Evropa, ukoliko iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebalo da izmeni deo izveštaja upućenog Savetu EU koji se odnosi ne teritorijalni integritet Kosova".

Visoki komesar je rekao da formulacija teritorijalni integritet ne prejudicira status, istakavši da je reč o činjenici da se Evropa još od 2005. godine protivi podeli Kosova.

Nikolić i File saglasili su se da je situacija na Kosovu izuzetno delikatna i da svaka formulacija u vezi sa tim mora da bude jasno precizirana.U razgovoru je i istaknuta mogućnost da Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track