Dačić: Tačka na priču o ograničenju autonomije
Foto: Tanjug

Ustav i statut se moraju poštovati

Dačić: Tačka na priču o ograničenju autonomije

Politika -
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ja delimo stav da je autonomija Vojvodine autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije, rekao je premijer Srbije

NOVI SAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da Vlada Srbije ne želi da ograniči i smanji autonomiju Vojvodine.

"Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ja delimo stav da je autonomija Vojvodine autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Pajtićem. Dačić je ocenio da je pitanje autonomije Vojvodine ozbiljno pitanje čija zloupotreba može da dovede do teških posledica.

"To što bi moja politička grupacija volela da sruši Bojana Pajtića ili njegova mene i ovu Vladu potpuno je odvojeno od državnih pitanja, jer ovde nisu u pitanju stranački i lični odnosi", rekao je Dačić.

Naveo je da se zbog toga pitanju autonomije Vojvodine mora pristupiti kroz državno jedinstvo i ozbiljnost. Pajtić je rekao da je sa Dačićem postignuta saglasnost da bi postojeći nivo nadležnosti Vojvodine trebalo da bude sačuvan.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije i Statut Vojvodine trebalo bi da budu primenjeni i kada je u pitanju dimenzionisanje budžeta Vojvodine. Pajtić je najavio da će pokrajinske vlasti raditi na Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine kako bi se ubuduće izbegli problemi oko visine pokrajinskog budžeta. Pajtić je objasnio da će na taj način biti definisani i izvorni prihodi Vojvodine.

Sastnak je zakazan zbog nesuglasica republičke i pokrajinske vlasti po pitanju finansiranja Vojvodine."Mi smo ovde da sarađujemo i nisu u pitanju lični i stranački odnosi", naglasio je Dacić, ističući da su autonomija i finansiranje Vojvodine ozbiljna pitanja, čija bi zloupotreba proizvela teške posledice i po državu i po Vojvodinu.Dačić je rekao da je današnji susret pokazivanje državne odgovornosti i jedinstva u pritstupu tim pitanjima, dok će o specifičnim pitanjima raspravljati ministri iz nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija.

"Želim da stavimo tačku na priče da ova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine. Neki političari su čak tražili internacionalizaciju ovog pitanja, a veoma je bitno da imamo pozitivnu atmosferu. Bilo bi kontaproduktivno da sami sebi dajemo auto-golove", kazao je Dačić

.On je dodao da će Vlada učiniti sve da se sporovi rešavaju mirno, a da je, da do njih ne bi ni dolazilo, važno da postoji red i zakon i da se donesu sva zakonska rešenja vezana za pokrajinu koja do sada nisu doneta.

Pajtić: Očuvati nivo nadležnosti Vojvodine

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas, posle razgovora sa Predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, da treba očuvati nivo nadležnosti AP Vojvodine propisan Ustavom Srbije i Statutom Vojvodine.

Pajtić je rekao novinarima da je na sastanku, koji je trajao skoro sat i po, bilo reči o izuzetno važnim pitanjima vezanim za funkcionisanje kako pokrajinske, tako i republičke administracije.

Pajtić je podsetio da se već dogovorio sa ministrom finansija i privrede u republičkoj vladi Mlađanom Dinkićem o stvaranju zakonskih okvira za prihode Vojvodine koji su neophodni za funkcionisanje svih nadležnosti koje pokrajinska administracija ima.

"U interesu pokrajinske vlade je da saradnja sa republikom i lokalnim samoupravama bude maksimalno ispunjena", rekao je Pajtić.On je rekao da se sa premijerom Dačićem dogovorio da ubuduće imaju stalnu komunikaciju preko nadležnih ministarstava, te da zajednički rade na razrešavanju eventualnih problema, jer je to, kako je kazao, u interesu svih građana i Srbije i Vojvodine.

Pajtić je istakao da se moraju poštovati Ustav Srbije i Statut Vojvodine i da u njihovim okvirima treba naći rešenja za sva pitanja u budućnosti.

Dačić i Pajtić su najavili da će ubuduće biti uspostavljena stalna komunikacija i koordinacija u rešavanju tehničkih i političkih problema između Beograda i Novog Sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track