Kosovo za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Usvojili rezoluciju

Kosovo za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Politika -
Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić iz Samostalne Liberalne stranke, rekao je da ta stranka podržava normalizaciju odnosa dok je Rada Trajković odbacila tu izjavu, dodavši da neće glasati za rezoluciju koja Kosovo definiše kao suvereno i sa teritorijalnim integritetom

PRIŠTINA - Skupstina Kosova usvojila je nakon petočasovne rasprave, rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Većina parlamentarnih stranaka podržala je rezoluciju koju je predložila vladajuća Demokatska partija Kosova, a najveći protivnici njenom usvajanju bili su poslanici pokreta Samoopredeljenje.

Za rezoluciju je glasalo 68 poslanika, tri su bila protiv a četiri uzdržana. Pre samog glasanja poslanicima se obratio premijer Hašim Tači koji je ponovio da je Kosovo slobodno i nezavisno, ali da nezavisnost nije dovoljna sama po sebi.

"Kosovo nalazi pred integracijom u NATO i EU i normalizacija i dobrosusedstvo su uslov za ove integracije," rekao je Tači i dodao da se normalizacija neće odraziti negativno na status Kosova.

"Kosovo je suvereno i nezavisno. Istorija se nikad ne vraća unazad. Kosovo je nezavisno i tačka", kazao je on.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je, tražeći od poslanika da ne glasaju za rezoluciju, ocenio da će od političkog dijaloga sa Kosovom, Srbija samo profitirati.

"Ovakvu rezoluciju trebalo bi da usvoji Skupština Srbije. Srbija treba da se izvini Kosovu i da reši sudbinu nestalih, o kojima nemamo nikakve informacije", kazao je Kurti.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić iz Samostalne Liberalne stranke, rekao je da ta stranka podržava normalizaciju odnosa i otvaranje dijaloga sa Srbijom, dok je poslanica Rada Trajković odbacila tu izjavu, dodavši da neće glasati za rezoluciju koja Kosovo definiše kao suvereno i sa teritorijalnim integritetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track