Glasanje listićima, ne elektronskim putem
Foto: KURIR

Izbori u DS

Glasanje listićima, ne elektronskim putem

Politika -
Odbor je konstatovao da nije realno da se obavi elektronsko glasanja, a kako će glasanje tačno izgledati najverovatnije će se znati naredne sedmice

BEOGRAD - U iščekivanju izbora u Demokratskoj stranci, najavljenih za 10. novembar, za sada je jasno da se neće glasati elektronskim putem, već listićima, a detalji izborne procedure trebalo bi da budu poznati sledeće sedmice.

Kako je rekao član Organizacionog odbora DS Marko Đurišić, to telo koje će pripremiti izbornu proceduru trebalo bi da se sastane u utorak, 23. oktobra.

Organizacioni odbor juče je primenio kvote na osnovu kojih će biti poznato koliko će koji opštinski odbor imati delegata na Izbornoj skupštini, a sledeći korak je da opštinski odbori pošalju imena svojih delegata.Na osnovu tih kvota Beograd će dati 15 odsto delegata, Vojvodina 24 odsto, Kosovo šest odsto, a centralna Srbija 55 odsto, a kriterijumi za njihovo utvrđivanje bili su izborni rezultat na parlamentarnim izborima, broj članova stranke u pojedinim opštinama i broj plaćenih članarina.

Prema Đurišićevim rečima, Odbor je konstatovao da nije realno da se obavi elektronsko glasanja, a kako će glasanje tačno izgledati najverovatnije će se znati naredne sedmice.

"Razgovaraćemo o proceduri glasanja pošto smo odustali od elektronskog glasanja, pa sada treba da vidimo kako da se najbolje organizuje glasanje da bude efikasno i tajno, sa glasačkim listićima, da bi svi unapred znali kako će to izgledati i da bi svima bilo jasno", dodao je.

Đurišić je naveo i da je odbor juče primenio kvote, odnosno konstatovao na osnovu kvota koje je Predsedništvo stranke usvojilo pre mesec dana, koliko tačno svaki odbor ima delegata.

"Utvrdili smo koliko ima svaki odbor delegata i koliki je ukupan broj delegata...Ukupno je 2.532 delegata po kvoti, 515 po funkciji, 76 ima klub omladine i forum žena i to kad se sve sabere je nešto više od 3.000", naveo je Đurišić.

Organizacioni odbor bi do 10. novembra trebalo još da utvrdi tačan broj kandidata koji su ispunili uslove i konačan spisak delegata.

Takođe, pred Odborom je i da utvrdi predlog pravilnika o radu skupštine i o radu izborne komisije, gde će biti definisana procedura glasanja.

Prvi zvanični kandidat za Izbornu skupštinu DS je predsednik beogradske opštine Vračar Branimir Kuzmanović, a svoje kandidature bi trebalo da predaju i Boris Tadić i Dragan Đilas najkasnije 15 dana pre stranačkih izbora 10. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track