Penali se ukidaju, ali plaćaju naknade

Zoran Martinović

Penali se ukidaju, ali plaćaju naknade

Društvo -
Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike je ukazao da su zakonom sada predviđene dve "tarife" - za uplate do petog u mesecu 50 odsto prosečne zarade i penali, ukoliko uplata ne bude do tada obavljena

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović najavio je danas ukidanje penala za poslodavce koji ne zaposle odgovarajući broj osoba sa invaliditetom.

Državni sekretar Martinović je precizirao da će poslodavci i dalje biti u obavezi da plaćaju naknadu - u visini polovine prosečne zarade, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Martinović je ukazao da su zakonom sada predviđene dve "tarife" - za uplate do petog u mesecu 50 odsto prosečne zarade i penali, ukoliko uplata ne bude do tada obavljena.

"Ukoliko ne uplati naknadu na vreme, poslodavac je dužan da do 30. u mesecu uplaćuje penale, koji su i više nego dvostruko veći u odnosu na prvobitnu obavezu”, naveo je Martinović.

Prema Martinovićevoj oceni, ta mera je neefikasna i poslodavce dovodi u nedoumicu."Sagledali smo i efekte uplate penala - od ukupnog prihoda koji je ostvaren za vreme primene ovog zakona samo jedan odsto se odnosi na uplatu penala", istakao je Martinović.Državni sekretar je ukazao da je predviđeno da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom pretrpi odgovarajuće izmene do kraja godine.

“Ukidanje penala će se delimično odraziti na budžet kojim raspolaže Ministarstvo, ali ne tako značajno da bi poremetilo efekte ovog zakona i mogućnost zapošljavanja osoba sa invlaiditetom imajući u vidu da novčana naknada kao alternativa ostaje na istom nivou”, zaključio je državni sekretar.

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom sredinom 2010. uvedena je obaveza za poslodavce da u radni odnos prime određeni broj osoba sa invaliditetom.

U suprotnom, poslodavac do 30. u mesecu, za prethodni, mora da plaća penale u visini trostrukog iznosa minimalne zarade za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Prema Zakonu, poslodavac koji ima između 20 i 49 zaposlenih dužan je da zaposli jednu osobu sa invaliditetom, a najmanje dve ukoliko ima više od 50 radnika, i na svakih 50 još po jednu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track