Mrkić: Platforma bez senzacionalnog rešenja
Foto: Reuters

Mrkić: Platforma bez senzacionalnog rešenja

Politika -
Ne možete očekivati nikakvu senzacionalno novu varijantu. Mi ćemo da budemo koliko je moguće više pragmatični da bismo obezbedili i zaštitili naše ljude na Kosovu, rekao je šef diplomatije

BEOGRAD - Platformom za Kosovo Vlada Srbije hoće da formuliše svoju poziciju i da ona bude što šire prihvaćena, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

On je dodao da nije moguće očekivati "nikakvu senzacionalno novu varijantu".

"To nije stvar ove vlade ili nečija privatna stvar. Ona mora da bude ozbiljno podržana i mi računamo s tim da podrška bude znamenita i u našoj skupštini", rekao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je kazao da platforma za Kosovo jeste priritetno pitanje i da se krenulo u taj posao, ali da nailaze i drugi događaji na koje je neophodno reagovati.

"Da samo radimo na izradi platforme za KiM završili bismo to brzo, ali nemamo taj luksuz", rekao je Mrkić.

Na pitanje da li će se iz tog rada iznedriti neko rešenje koje do sad nije postojalo, Mrkić je rekao da "ništa kardinalno novo" ne može da bude ponuđeno.

"Ne možete očekivati nikakvu senzacionalno novu varijantu. Mi ćemo da budemo koliko je moguće više pragmatični da bismo obezbedili i zaštitili naše ljude na Kosovu", rekao je Mrkić.

"Kad se završi platforma onda ćemo imati neki okvir, svoj željeni i pretpostavljeni cilj. Kao što se sprema svako ko ide u pregovore. Ali, nećemo imati nikakve ciljeve koji su skriveni, koji će voditi računa samo o nama. Ciljevi će biti usklađeni sa okolnostima", istakao je Mrkić u intervjuu za današnju "Politiku".

Šef srpske diplomatije je sastanak u Briselu ocenio kao "sam po sebi vrlo bitan" i istakao da je odluku Vlade da na poziv Ketrin Ešton premijer Ivica Dačić ode u Brisel na sastanak s Hašimom Tačijem podržao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Otišli smo u Brisel da vidimo da li možemo da krenemo u politički dijalog koji smo mi kao nova vlada i predsednik republike rekli da želimo da vodimo. Sada je trebalo malo više konkretizovati i ispitati šta treba da bude sadržaj i okvir tog dijaloga", kazao je Mrkić i dodao da samo naše učešće predstavlja "najveći mogući dokaz da hoćemo politički dijalog".

Mrkić sutra u poseti Tirani

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić najavio je da će u okviru posete regionu sutra posetiti Tiranu, što je prva poseta jednog šefa srpske diplomatije albanskoj prestonici posle više godina.

"Sutra idem u Tiranu. Više godina tamo nije išao ministar spoljnih poslova. Sigurno ćemo stvoriti oslonce za bolju saradnju", rekao je Mrkić i dodao da posle Tirane odlazi u Ljubljanu. On je izrazio zadovoljstvo jer je kao ministar spoljnih poslova Srbije imao prilike da razgovara sa kolegama i koleginicama iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Grčke i Italije, kao i sa mađarskim ministrom, sa kojim se sreo nakratko u Njujorku. "Nadam se da ću da se uskoro vidim i s ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom. Odnosi u regionu su nam vrlo bitni", istakao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je najavio povlačenje diplomata "za koje se proceni da nisu dobro radili".

"Potrebna je racionalizacija. Pokušaćemo da unutar ovoga što postoji pravimo neke preraspodele i da se prilagođavamo onome što su savremene potrebe, da pojačamo diplomatska predstavništva tamo gde procenimo da treba", rekao je Mrkić.

"Kada bismo imali snažniji privredni razvoj otvorili bismo 15 diplomatskih predstavništava, jer imamo stvarno dobre pozicije u raznim delovima sveta", naveo je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track