Tači: Sastanak sa Dačićem težak
Foto: Evropska Unija

Tači: Sastanak sa Dačićem težak

Politika -
Očekujem da taj susret pošalje poruku Beogradu da će bez adekvatne politike prema Kosovu Srbija i dalje biti izolovana., rekao je Hašim Tači

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je njegov sastanak sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem bio težak, ali konstruktivan.

On je dodao da očekuje da taj susret pošalje poruku Beogradu da će bez adekvatne politike prema Kosovu Srbija i dalje biti izolovana.

"Ovo je bio prvi protokolni, simbolični sastanak. Nije se razgovaralo o konkretnim pitanjima, osim o neophodnosti za sprovođenje postignutih sporazuma", rekao je Tači, uz tvrdnju da je sastanak bio u potpunom skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, ali i sa rezolucijom Skupštine Kosova o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

On, takođe, tvrdi da je do sada traženo da obe strane rade više, a naročito Beograd.

"Posebno sam istakao pitanje nestalih, da se to pitanje što pre rasvetli zato što nije političko, već je u potpunosti humanitarno, i Beograd ima odgovornost da maksimalno radi na tom pravcu", dodao je Tači.

Prema njegovom mišljenju, sastanak održan u petak otvara perspektivu evropeizacije celog regiona.

Upitan da li je sastanak sa Dačićem bio težak, Tači odgovara da je "sigurno da takvi sastanci nisu laki".

"Čovek treba da prevaziđe svoje emocije ili ego, ali mi smo lideri i imamo odgovornost da radimo jedni s drugima u interesu naših država i budućih generacija. Naš sastanak u Briselu održan je u veoma korektnoj i konstruktivnoj klimi", ocenjuje Tači.

Kako je rekao, konkretne teme razgovora sa Dačićem su bile one o kojima se razgovaralo dve godine - nastavak sprovođenja sporazuma između države Kosovo i Srbije.

"Sad se treba nastaviti sa sprovođenjem svih postignutih sporazuma tokom tehničkih pregovora, a posebno onih o regionalnoj saradnji i zajedničkom upravljanju granicama, kako bi stekli prostor i uslove i stvorili okolnosti za saradnju u celom regionu, u kojem će biti mir, stabilnost, regionalna saradnja i evroatlanske perspektive", kaže Tači.

On još dodaje da Srbija treba da vodi evropsku politiku u odnosu sa Kosovom, tvrdeći da je to jasna poruka Eštonove Srbiji, kao i SAD i NATO.

"Želim da verujem da će ovaj sastanak biti još jedna jasnija poruka Beogradu, da će bez adekvatne politike prema Kosovu na osnovu evroatlanskih principa i standarda, nastaviti da budu izolovani i nerazvijeni, ali istovremeno, neće biti ni u zavidnoj poziciji naspram međunarodnih partnera", kaže on.

Tači kaže da bi naredni sastanci mogli da se održe sledećeg meseca.

Upitan da li će on ponovo biti na narednom sastanku, Tači kaže:

"Mi ćemo se ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i obavezama koje nam pripadaju, ali naš cilj je široka uključenost".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja