Tirana želi nove prijateljske odnose sa Srbijom

Salji Beriša

Tirana želi nove prijateljske odnose sa Srbijom

Politika -
Albanski premijer naglasio da razlike između dve zemlje ne bi smele da se pretvore u prepreku za razvoj bilateralnih odnosa

TIRANA - Albanski premijer Salji Beriša izjavio je danas u Tirani posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem da je albanska vlada zainteresovana za otvaranje novog poglavlja u pozitivnim odnosima dve zemlje, navodeći da je to u interesu celog regiona i zajedničkog cilja balkanskih zemalja - približavanju EU. Kako je javila albanska agencija ATA, Beriša je naglasio da razlike između dve zemlje ne bi smele da se pretvore u prepreku za razvoj bilateralnih odnosa.

Beriša je istakao da, uprkos prošlosti, budućnost bilateralnih odnosa sa Srbijom treba da se ogleda u prijateljstvu i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su obrazovanje, kultura, turizam, ekonomija i drugo. Mrkić je Beriši poručio da posetom albanskom narodu donosi poruke prijateljstva nove srpske Vlade. Sagovornici su se složili da je neophodno nadoknaditi šanse koje su propuštene u prošlosti, kao i da bi bilo korisno da Srbija i Albanija razmenjuju iskustva u sklopu međuvladinog komiteta, koji bi mogao da identifikuje oblasti saradnje od zajedničkog interesa.

Mrkić je boravio u dvodenevnoj poseti Tirani, gde je sa albanskim zvaničnicima razgovarao pre svega o unapređenju odnosa, ali i o Kosovu i istrazi o trgovini ljudskim organima. Šef srpske diplomatije je razgovarao sa Berišom, šefom diplomatije Edmondom Panaritijem i predstavnicima srpske manjine u Albaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track