Nikolić: Srbiji i Makedonija i Grčka prijateljske
Foto: Tanjug

Zvaniča poseta Makedoniji

Nikolić: Srbiji i Makedonija i Grčka prijateljske

Politika -
Kao šta sam zabrinut da li će Srbija ikada ući u EU tako sam zabrinut i za Makedoniju. Rekao sam da u tom sporu vidim ponos na kome insistira Makedonija i ponos na kome insistira Grčka", rekao je predsednik Srbije

SKOPLJE - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je u intervjuu za makedonsku TV Sitel iskreno govorio o sporu koji postoji između Makedonije i Grčke, koje su obe Srbiji prijateljske države, i da je rekao da oni treba da razgovaraju što i sada misli.

"Ja sam govorio iskreno o sporu koji postoji između Makedonije i Grčke. Srbiji su obe države prijateljske i kao šta sam zabrinut da li će Srbija ikada ući u EU tako sam zabrinut i za Makedoniju. Rekao sam da u tom sporu vidim ponos na kome insistira Makedonija i ponos na kome insistira Grčka", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim.

On je dodao i da je i tada rekao da Makedonija i Grčka o tom sporu treba da razgovaraju jer bez razgovora ništa ne može da se reši.

"To i sada mislim", poručio je Nikolić.

On je na pitanje da li i dalje stoji pri stavu izrečenom kada je Makedonija priznala Kosovo a kada je on bio u opoziciji da Srbija treba da promeni stav prema sporu oko imena Makedonije, Nikolić je odgovorio da je to bila emotivna reakcija na priznanje nezavisnosti Kosova.

"Srbija ne razmislja o promeni stava prema imenu Makedonije. Ja danas nisam u opoziciji već sam predsednik države i o mnogim stavrima moram da razmišljam na način kako će uticati na sudbinu države i naroda", kazao je Nikolić.

On je ponovio da je u pitanju bila emotivna rekacija ali da je i tada kada je Srbija uskratila gostoprimstvo ambasadoru te zemlje rekao da je to stramota.

"Još sam rekao: evo našli smo manju države od sebe da je kažnjavamo", rekao je Nikolić i dodao da bi se zabrinuo kada bi bio predsednik Srbije čije izjave drugi ne komenatrišu.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je ambasadoru Srbije u Atini nezadovoljstvo zbog izjave Nikolića da razume probleme s kojima se Makedonija suočava u vezi s pitanjem ustavnog imena, saopštio je danas u Atini portparol grčkog Ministarstva.

"Taj intervju koji je dao predsednik Srbije ni u kom slučaju nije u skladu s visokim nivoom odnosa naše dve zemlje i dugogodišnjom podškom koju je Grčka pružala Srbiji u teškim vremenima. Niti je u skladu s tradicionalnim prijateljskim osećanjima koja povezuje dva naroda", rekao je portparol Grigoris Delavekuras na brifingu za novinare, navodi se na sajtu grčkog ministarstva.

Delavekuras je kazao da je, po instrukcijama šefa grčke diplomatije Dimitrisa Avramopulosa, Generalni direktorat Ministarstva spoljnih poslova Grčke za politička pitanja izrazio ambasadoru Srbije Draganu Županjevcu nezadovoljstvo zbog dela intervjua Nikolića u kojem je govorio o sporu Makedonije s Grčkom oko imena.

Nikolić je, u intervjuu makedonskoj Televiziji "Sitel", uoči sutrašnje posete Skoplju, izjavio da je Srbiji prepreka na evropskom putu to što neće da prihvati da joj se oduzme deo teritorije, a Makedoniji što odbija da prihvati da se odrekne imena, grba i zastave.

"Znam da Makedonija, dokle god ima taj naziv, grb i zastavu i dokle god oni budu problem Grčkoj, neće moći da bude članica Evropske unije... Kao što vi, čini mi se, bez ugroženosti teritorije, samo sa ugroženošću ponosa, odbijate da prihvatite ono što vam nameću, tako i mi odbijamo da prihvatimo oduzimanje teritorije, što je mogo teži zahtev", rekao je Nikolić.

SPC i MPC da reše spor dijalogom, predsednici pomažu

Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov poručili su danas da spor između srpske i mekedonske crkve treba da se reši dijalogom te dve verske zajednice, a da su oni, kao predsednici dve države, tu da pomognu da taj proces ima uspeha. Nikolić i Ivanov su se složili da mnogo toga, pa i pitanje crkava, zavisi od dobrih odnosa dve države."Ako ubedimo sve građane da je naše prijateljstvo iskreno, onda će i naše dve crkve početi da razmišljaju drugačije o svom sukobu. Ne mislim da postoji sukob koji ne može da se reši", rekao je Nikolić novinarima u Skoplju nakon susreta sa Ivanovim. On je dodao i da izjavu vladike bačkog Irineja nije razumeo kao osporavanje prava državama da pomognu u sporu crkava, već kao, kako je rekao, "znak da crkve same ne mogu da reše problem"."On je u stvari reagovao na komentare u medijima da država ne treba da se meša u spor i nije osporio pravo dvema držvama da učestvuju i pomognu da se reši taj spor. Ja čak mislim da je to bio znak da crkve same ne mogu da ga reše", kazao je Nikolić.Njegov makedonski kolega je istakao da je njegova i uloga srpskog predsednika da pomognu da se uspostavi dijalog između crkava i da počne komunikacija između sveštenih lica, ali da oni ne mogu da donesu konačno rešenje. "Poštujemo naše ustavne nadležnosti kao predsednici i znamo do koje granice možemo da pomažemo. Konstatovali smo da crkvena pitanja traže crkvene odgovore, a mi kao lideri dve zemlje smo tu smo da pomognemo", istakao je Ivanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja