Vlada je na testu zbog borbe protiv korupcije
Foto: KURIR

Intervju, Rasim Ljajić potpredsednik vlade i Ministar za trgovinu

Vlada je na testu zbog borbe protiv korupcije

Politika -
Korupcija je sistemska bolest našeg društva i mislim da će ova vladajuća garnitura biti uspešna u borbi protiv nje

BEOGRAD - Ključni momenat.Pred Vladom Srbije nalaze se veliki izazovi, ali već sada kabinet Ivice Dačića može da se pohvali rezultatima, kaže u intervjuu za Kurir potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić, dodajući da ipak ne može da predvidi da li će Vlada preživeti pun mandat. Kakvi su sada odnosi u Vladi posle krize nastale oko koalicija na lokalnom nivou?- Korektni. Naravno, kad je više stranaka u vladajućoj koaliciji, postoje pojedinačni nesporazumi. Zbog čega dolazi do nesporazuma?- Evo, sad je bilo zbog lokalne vlasti u nekim opštinama, ali važno je da većih neslaganja nema. Vučić je pretio da ujdurma zbog lokalaca neće proći bez posledica. Da li je ova vlada toliko krhka da umalo da padne zbog lokalne vlasti?- Ne verujem da su ljudi sa lokala mogli da sruše Vladu. Ova zemlja ima mnogo veće probleme nego što je formiranje lokalne vlasti: loša ekonomska situacija, proces evropskih integracija i rešavanje problema na Kosovu. Da li Vlada može da odgovori na te izazove u ovom trenutku?- To će zapravo biti najveći test za ovu vladu. Radimo na rešavanju tih problema. I ne samo tih, tu je i stalna borba protiv korupcije i kriminala. Vučić je tražio podršku Vlade u borbi protiv korupcije, kao da ga neki od koalicionih partnera sabotiraju u tome?- Svi članovi Vlade podržavaju Vučića u tome što radi. Korupcija jeste sistemska bolest ovog društva i mislim da će ova vladajuća garnitura biti uspešna u borbi protiv nje. Znate li vi kog je to ministra iz aktuelne vlade Vučić hteo da uhapsi?- Borba protiv korupcije i kriminala ne vodi se kroz medije, već kroz institucije. U suprotnom se diskredituje. Moramo da damo punu podršku institucijama da nastave tu borbu, bez objavljivanja imena onoga ko je u pitanju, bio to ministar ili portir. S kim najbolje sarađujete u Vladi?- Najbolje sarađujem sa Aleksandrom Vučićem. Sve što smo kao stranka dobili u ovoj koaliciji, dobili smo sa kvote SNS. Nažalost, postoje drugi delovi dogovora koji nisu ispoštovani. Uskoro će stotinu dana rada Vlade. Sa čime ćete pred narod?- U borbi protiv korupcije i kriminala postignuti su rezultati, premijer Dačić je napravio hrabar i dobar potez što se sreo sa kosovskim Albancima uz posredovanje EU. Godinama smo bili obeleženi kao glavni krivci za opstruisanje tih pregovora i verujem da je ovo sada nova epoha. Tu je i paket antikriznih mera. Hoće li Vlada izdržati do Nove godine?- Pa, do Nove godine sigurno hoće.♦ A ceo mandat?- To ne mogu da tvrdim, niti se usuđujem da predviđam. Pred ovom vladom su ogromni izazovi, videćemo.

Nije baš da spavamo u Vladi♦ Vučić kaže da radi 15 sati, Ilić isto. Da li i vi noćite u Nemanjinoj?- Kad se prihvatite ovog posla, onda nemate radno vreme, slobodan dan, vikende. Jednostavno, rešavate probleme i uvek ste tu. Posao nosimo kući, kao i probleme s posla. Ipak, ne preterujmo, ne noćimo u Vladi.

Ne finansira nas mafija♦ Vaš odbor u Subotici obezbedio je 4.000 evra donacije DS od šefa „carinske mafije“.- Ja sam za to saznao iz novina. Nažalost, kao stranka ne možemo da imamo uvid i kontrolu nad tim kako se svaki od odbora u Srbiji finansira. Ako je sve to tačno, onda je očito da je odbor u Subotici napravio kardinalnu grešku i jasno je da kao stranka možemo pretrpeti političku štetu zbog toga.

Pojeftiniće suhomesnati proizvodi♦ Koji prehrambeni proizvodi će pojeftiniti?- Imamo najave da će pojeftiniti pojedini suhomesnati proizvodi i neke vrste mesa, kao i jestivo ulje.♦ Da li porodica koja mesečno zarađuje 20.000 dinara može da se prehrani?- Naravno da ne može. Nažalost, mi sada plaćamo cenu loših političkih i ekonomskih odluka koje su donošene u poslednjih dvadeset godina. Zato smo u debelom zaostatku čak i za nekim zemljama u okruženju. I sada je na ovu vladu palo da te probleme reši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track