Mrkić:Podrška pregovaračkom timu
Foto: Tanjug

Odbor za KiM

Mrkić:Podrška pregovaračkom timu

Politika -
Ministarstvo spoljnih poslova koncentrisano na podršku pregovaračkom timu i aktivnostima da Kosovo ne uđe u red suverenih država, rekao je šef diplomatije

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je danas da je ministarstvo spoljnih poslova koncentrisano na podršku pregovaračkom timu i aktivnostima da Kosovo ne uđe u red suverenih država.

Podnoseći izveštaj Skupštinskom odboru za Kosovo i Metohiju, Mrkić je rekao da ministarstvo svojim aktivnostima ne blokira razgovore Beograda i Prištine, već izgradnju međunarodnog suvereniteta Kosova.

Prema rečima ministra, nezavisno Kosovo je do sada priznalo 90 zemalja, a u poslednje tri godine došlo je do usporavanja dinamike priznanja.

Sednici je prisustvovao i Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je naglasio da situaciju na Kosovu karakteriše učestalo fizičko, ali i pravno nasilje.

On je podsetio da je u poslednjih 20 dana na Jarinju uhapšeno troje ljudi i da međunarodnoj zajednici treba postaviti pitanje koje su to osnove koje kosovskoj policiji daju ovlašćenja da izdaju poternice.

Vulin je naveo da je jutros u opštini Srbica u selu Talinovac demolirano seosko groblje, da su Srbi svakodnevno izloženi otimanju imovine i pljački i da ne postoji nijedno veće naselje gde je organizovan značajan povratak.

Prema recima direktora Kancelarije, od 22.000 Srba koji su se vratili na Kosovu, tamo je ostalo da živi samo 4.000.

Vulin je ukazao da je Kancelarija od Državne revizorske institucije tražila da proveri rad institucija na Kosovu, ali i same kancelarije, a da je dobila odgovor da DRI i budžetska inspekcija nemaju dovoljno kadrova.

Vulin se osvrnuo i na nedavni sastanak premijer Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekavši da je pregovarački proces počeo tim sastankom, a da Vlada Srbije smatra da je učinjen veliki ustupak time što je preko puta Dačića sedeo Tači.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić je rekao da je Srbija svesna da je nastavak dijaloga sa Prištinom obostrano značajan za dalje integracije čitavog regiona u EU.

Poslanicima na skupštinskom odboru obratio se i direktor Kancelarije Vlade Srbije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Dejan Pavičević, koji je naveo da se ono što je prethodni pregovarački tim dogovorio uglavnom i sprovodi.

On je kazao da je katastar u završnoj fazi kao i matične knjige, da se sloboda kretanja primenjuje u skladu sa dogovorenim, a da je osnovni problem cena osiguranja od 105 eura.

Među problemima je i onaj u vezi sa registarskim tablicama jer, kako je naveo, Srbi koji žive južno od Ibra a uzimaju RSK tablice, na kojima je kombinacija brojeva i slova a ta slova su BG, budu predmet napada.

Pavičević je podsetio da je Vlada Srbije 25. oktobra usvojila platformu za dalji nastavak razgovora u okviru tehničkih grupa i zaključio da nema velikih primedbi od strane Vlade Srbije kada je u pitanju regionalno predstavljanje.

Po završetku izlaganja Mrkića,Vulina, Đurića i Pavičevića otvorena je rasprava o onome što su predstavili poslanicima.

Savetnik predsednika: Bez tajnih pregovora sa PrištinomSavetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je danas da u ovom trenutku platforma o Kosovu ima oznaku državne tajne, ali da nijedan ključni princip za vođenje budućih pregovora sa Prištinom neće biti skriven od javnosti. "Bez obzira na sve optužbe, nećemo odustati od toga da javnost i Skupština Srbije odlučuju o svim ključnim principima za vođenje pregovora", rekao je Đurić. On je rekao da je cilj nedavnog sastanka predsednika vlada Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu bio da se utvrde osnovni parametri za buduće pregovore, ali ne i sadržina i osnovni principi pregovaračke pozicije Srbije. Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najčvršća brana u zaštiti nacionalnih i državnih interesa na Kosovu i nijedan direktan ustupak neće biti učinjen na štetu suvereniteta Srbije. Đurić je dodao da u svim fazama političkog procesa treba aktivno da učestvuju predstavnici Srba sa Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track