Pavićević očekuje dogovore o telekomunikacijama
Foto: Tanjug

Pregovri Beograda i Prištine

Pavićević očekuje dogovore o telekomunikacijama

Politika -
Brisel je vrlo zadovoljan dinamikom, pa i samim rezultatima svega što se dogodilo u poslednja dva, tri meseca vezano i za pitanja koja su proistekla iz prethodnog tehničkog dijaloga i za nastavak razgovora na političkom nivou, rekao je Dejan Pavićević

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine Dejan Pavićević izrazio je danas očekivanje da će, kada je reč o telekomunikacijama i energetici, sigurno biti nekih preliminarnih dogovora na političkom nivou.

"Brisel očekuje neki napredak. Brisel je vrlo zadovoljan dinamikom, pa i samim rezultatima svega što se dogodilo u poslednja dva, tri meseca vezano i za pitanja koja su proistekla iz prethodnog tehničkog dijaloga i za nastavak razgovora na političkom nivou", rekao je Pavićević.

On je najavio da će, kada je reč o telekomunikacijama i energetici, sigurno biti nekih preliminarnih dogovora na političkom nivou, ali će se razgovori sigurno voditi i na ekspertskom nivou, jer su pitanja takva da zahtevaju široko učešće eksperata za te oblasti.

Na pitanje kako je moguće rešiti problem zahteva Prištine da ima svoj pozivni broj, Pavićević je odgovorio da to nije pitanje koje se tiče samo dogovora Beograda i Prištine i da postoji međunarodna telekomunikaciona zajednica koja ima svoja pravila.

"Mi ćemo zapravo morati da ostanemo u okvirima nekih međunarodnih konvencija", rekao je Pavićević i dodao da opet postoji dovoljno prostora da se tu nađe dogovor.

Upitan o izjavi potpredsednice Vlade Srbije zadužene za evropske integracije Suzana Grubješić da od napretka u dijalogu zavisi to da bi možda u decembru Srbija mogla da dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU i o čemu bi mogao biti postignut dogovor, Pavićević je odgovorio da su do sada svi dogovori u potpunosti implementirani i da se radi na implementaciji dogovora o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima.

Pavićević je rekao da je juče i preključe u Briselu imao sastanak na tu temu i da će se za dve sedmice sastati ponovo sa predstavnicim timova iz Prištine i EU kako bi izneli neke zahteve koje mi imamo, a koji se tiču samog tehničkog protokola i njegovog daljeg sprovođenja.

"Ono primarno na čemu insistiramo i na čemu se trenutno radi je pitanje izvršne uloge Euleksa", zaključio je Pavićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track