Izetbegović: Nikada za sto sa Nikolićem

Region

Izetbegović: Nikada za sto sa Nikolićem

Politika -
Nikada se neće sastati sa predsednikom Srbije ako bude slao poruke da Bosna polako odumire, poručio je

SARAJEVO - Bakir Izetbegović izjavio je da se s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nikada neće sastati ako bude slao poruke da genocida u Srebrenici nije bilo.

Komentarišući činjenicu da je prošlog meseca otkazao susret sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem zbog njegovih izjava da "Bosna polako odumire" i da u „Srebrenici nije počinjen genocid", Izetbegović je odlučno potvrdio da se sa predsednikom susedne države nikada neće susresti "ako bude slao takve poruke o Bosni i Bošnjacima".

Izetbegović je izrazio žaljenje što nema priliku da razgovara sa liderima poput Borisa Tadića, prenosi agencija Anadolija.

Izetbegović se negativno izrazio i o predlogu Milorada Dodika da se BiH demilitarizuje, tvrdeći da BiH ne može dozvoliti demilitarizaciju u situaciji kada su naoružane dve susedne zemlje.

Predsedavajući Predsedništva BiH potom je izjavio je da "Turci u Bosni i Hercegovini deluju kao smirujući faktor". On je pojasnio da njegov otac, prvi predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović „Erdoganu nije mogao ostaviti Bosnu u amanet", ali „mu jeste ostavo u amanet brigu o Bosni".

Pojasnio je da u situaciji kada godinama nema nikakvih odnosa između BiH i Srbije onda Turci „gledaju da naprave neke sporazume, susrete, trilaterale koji njima, na kraju, nisu potrebni, a koštaju ih novca i vremena".

„Pre godinu dana Boris Tadić je u Beogradu okupio sve Srbe. Tamo je bio i Milorad Dodik. Dolaze nam ovde njihove vlade. Zajedno u Banjaluci zasedaju vlade RS i Srbije. U Hercegovini imate mostove i ulice koji se zovu po Franji Tuđmanu. Hrvati ga osećaju kao zajedničkog lidera. Samo se nama dlaka cepa na četvoro. Svi mi imamo neke narode koji stoje iza nas. Turci stoje iza BiH i iza Bošnjaka, ali na pametan način. Neće nas podržavati u konfliktu, ali podržavaće nas u pomirenju, obnavljanju ekonomije i međuljudskih odnosa, u integracijskom procesu na putu prema EU i NATO", rekao je Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track