Dačić: Kada nešto kažemo tako će i biti!

Dogovor s Prištinom

Dačić: Kada nešto kažemo tako će i biti!

Politika -
Kada nešto kažemo - tako će i biti. Još postoje ostaci nepoverenja da će neko nekoga da prevari. Ne. Ova vlada će jasno reći šta može, a šta ne. I takav konstruktivan odnos očekujemo i sa druge strane", poručio je predsednik Vlade Srbije

RIM - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je u Rimu da Srbija želi da postane brzo član EU i da je spremna za dogovorno rešenje sa Prištinom u interesu obe strane.

"Pozivamo sve zemlje EU i sveta da ozbiljno shvate Srbiju. Kada nešto kažemo - tako će i biti. Još postoje ostaci nepoverenja da će neko nekoga da prevari. Ne. Ova vlada će jasno reći šta može, a šta ne. I takav konstruktivan odnos očekujemo i sa druge strane", poručio je sinoć Dačić posle sastanka sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Đuliom Tercijem.

On je dodao da napredak u dijalogu Beograda i Prištine treba da prati napredak Srbije u evrointegracijama i to brzo. Premijer je poručio da Srbija želi da bude deo Evrope i da brzo uđe u EU.

"Srbija će ispuniti postavljene kriterijume. Želimo da rešimo ne samo tehnička pitanja, već da za mandata ove vlade rešimo sva otvorena sporna pitanja", rekao je on.

Ideja o zamrznutom konfliktu nije dobra, naglasio je Dačić. Podsetivši da se dijalog nastavlja za dan, on je istakao da je dobro što u njemu nema nametanja, što je prvi put.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Tercijem, koji je bio prvi zvaničnik koji je posetio Srbiju posle formiranja nove vlade.

"Ono što sam mu tada rekao sada se i desilo - Srbija nastvalja evropskim putem, biće konstruktivan faktor i vodiće dijalog o svim otvorenim pitanjima u regionu. Jer zatvorena Srbija, koja bi bila problem u regionu, ne može imati prijatelje", poručio je Dačić.

Kada je reč o regionu, Srbija će biti faktor stabilnosti i mira, naglasio je srpski premijer. Dačić je još ocenio da odnose dve države krase dugogodišnji prijateljski odnosi i dodao da misli da je Srbija najveći prijatelj Italije na Balkanu i da strateško partnerstvo nije samo na papiru.

Terci je novinarima posle sastanka koji je trajao više od sat vremena umesto uobičajenih 30 minuta, poručio da će Italija učiniti sve da pomogne brzo približavanje Srbije EU i određivanje preciznog datuma za početak pregovora o članstvu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Srbija u decembru dobije uslovni datum za početak pregovora, on je odgovorio da Italija podržava brzo približavanje Srbije, ali da ne može da kaže kakvi će zaključi biti doneti u decembru.

"Namera nam je da podržavamo Srbiju na putu ka EU i u daljim fazama. I dalje verujemo u evropsku budućnost Srbije kao i celog regiona", rekao je Terci.On je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih koraka načinjenih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, čime je stvorena pozitivna klima.

"Italija ima nameru da ima aktivnu ulogu i potpomaže obe strane jer su pregovori jedini mogući put", naglasio je on. On je posebno istakao kao pozitivan korak susret Dačića sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom nedavno u Briselu.

Dačić je juče učestvovao na ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola, a danas će razgovarati sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom i predsednikom Donjeg doma parlamenta Đanfrankom Finijem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track