Kacin: Razjasniti Martijeve navode o trgovini organima

Sastanak sa specijalnim tužiocem Evropske unije

Kacin: Razjasniti Martijeve navode o trgovini organima

Politika -
Izveštaj Dika Martija mora se što pre razjasniti u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i da pitanje nestalih treba da bude deo političkog dijaloga Beograda i Prištine, rekao Kacin

BRISEL - Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocenio je danas da se navodi u izveštaju Dika Martija moraju što pre razjasniti u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i da pitanje nestalih treba da bude deo političkog dijaloga Beograda i Prištine!

Kacin je na sastanku sa specijalnim tužiocem Evropske unije za trgovinu organima i ratne zločine Klintom Vilijamsonom u Briselu pružio punu podršku naporima njegovog tima da završe istragu o svim navodima iz izveštaja Dika Martija, saopšteno je iz Kacinovog kabineta.

"Svi navodi koje sadrži izveštaj Dika Martija se moraju što pre razjasniti kako bi proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova mogao neometano da se nastavi. To naročito važi za demistifikaciju trgovine organima koja se po izveštaju Martija odigrala u nekolicini slučajeva", rekao je Kacin.

On je istakao da Albanija, Kosovo i Srbija treba da pruže punu saradnju i institucionalnu podršku Vilijamsonu i pozdravio je nameru srpskih zvaničnika da u tome istraju, kao i pomoć koju je Albanija već pružila. Kacin je dodao da je neophodno rešiti i pitanje svih nestalih kojih, kako se navodi u saopštenju, ima više od 1.700 od početka rata na Kosovu i više stotina od juna 1999. godine.

"Pitanje nestalih treba da bude deo predstojećeg visokog političkog dijaloga između Beograda i Prištine", ocenio je Kacin. Kacin se danas susreo i sa šefom Misije BiH pri EU Igorom Davidovićem, sa kojim je, kako je rekao, imao vrlo konstruktivan i ohrabrujući susret. Izvestilac Evropskog parlamenta je rekao da BiH "nedopustivo mnogo kasni u procesu približavanja EU", ali da smatra da se sada pruža "jedinstvena prilika da se nadoknade propuštene šanse i da politički lideri BiH zajedničkim naporima izbore dobijanje statusa kandidata".

"Za taj korak je neophodn onapokon dogovoriti i sprovesti zakonodavne promene u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Osnovno demokratsko pravo svakog punoletnog građanina je upravo glasačko pravo i pravo da bude biran, zato rešenje ovog problema mora biti imperativ Sarajeva", naglasio je Kacin. On je dodao da je od velike važnosti da BiH unapredi svoju regionalnu saradnju sa Srbijom, posebno u domenu saradnje tužilaštva za ratne zločine. "Sporazum koji reguliše njihovu saradnju mora biti odblokiran, što je odgovornost i Vlade u Beogradu i Predsedništva BiH", dodao je Kacin.

Prvoosumničeni za trgovinu organima: Hašim Tači
Prvoosumničeni za trgovinu organima: Hašim Tači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja