CINIČNO: Platićemo Hrvatskoj 32 milijarde evra odštete!

Ovo je više nego cinično

CINIČNO: Platićemo Hrvatskoj 32 milijarde evra odštete!

Politika -
Posle oslobađanja Gotovine i Markača, Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde ima veće šanse nego Srbija da dobije tužbu za genocid

BEOGRAD - Ima li kraja nepravdi!Nakon odluke o oslobađanju hrvatskih generala u Hagu, Srbiji su znatno umanjenje šanse pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) i postoji mogućnost da, posle tolike nepravde koja nam je nanesena, Hrvatskoj platimo čak oko 32 milijarde evra ratne odštete!Loša pozicija SrbijePrema podacima hrvatske Državne revizije za popis i procenu ratne štete, ona je u Hrvatskoj od 1990. do 1999. iznosila 236.431.568.000 kuna, što je oko 32 milijarde evra. Kako navode Hrvati, prema nekim podacima, tamo je uništeno 180.000 domova i 25 odsto hrvatske privrede.Podsećamo, Hrvatska je u julu 1999. podnela tužbu protiv Srbije za genocid tokom rata 1990, a srpska vlada je na tu tužbu januara 2010. odgovorila podizanjem kontratužbe za genocid protiv Hrvatske, koja sadrži i dodatak o genocidu tokom Drugog svetskog rata.Advokat Goran Petronijević kaže da je pozicija Srbije veoma loša posle oslobađajuće presude Gotovine i Markača, koja je naročito opasna zato što može imati „odloženo dejstvo“ pred MSP u sporu dve države, u kome Srbija opet može da bude gubitnik i čak plati ratnu odštetu Hrvatskoj.- Nije isključeno da je Hrvatska, kao daleko politički zrelija država od Srbije, upravo računala na odloženo dejstvo oslobađajuće presude, koja poništava udruženi zločinački poduhvat, zbog čega je sad „Oluja“ legitimna vojna akcija - kaže Petronijević.Nije bilo čišćenjaI advokat Toma Fila takođe misli da je pozicija Hrvatske u sporu pred MSP sad jača jer je Haški tribunal u predmetu Gotovine i Markača utvrdio da u „lijepoj njihovoj“ nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata niti namere o etničkom čišćenju Srba i eventualnom genocidu.- Mogu lako da nas dobiju. Preti nam plaćanje odštete. Teško je proceniti kolika bi odšteta mogla biti, ali mogu da traže pare za sve razrušeno, uključujući sve razorene i zapaljene srpske kuće - tvrdi Fila.

Tužilaštvo: Neće biti žalbeFrederik Svinen, specijalni savetnik Serža Bramerca, glavnog tužioca u Haškom tribunalu, za Kurir je rekao da zasad neće tražiti reviziju odluke žalbenog veća.- Odluka je konačna i pravosnažna. Tačno je da u Statutu postoji mogućnost da tužilaštvo zatraži reviziju postupka ukoliko se pojave novi važni dokazi. Međutim, tužilaštvu to nije na dnevnom redu - naglasio je Svinen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track