Dačić: Srbija zbog nepravde neće dizati Berlinski zid

Sramna presuda

Dačić: Srbija zbog nepravde neće dizati Berlinski zid

Politika -
To nije nimalo lako, jer se danas Srbiji sve sme uraditi, kaže srpski premijer naglasivši da ispada da u Evropi postoji jedan narod koji možete da proterujete i ubijate, a da za to niko ne odgovara

BEOGRAD - Srbija zbog haške nepravde neće podizati "Berlinski zid", ali će činiti sve što je u njenoj moći i iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštiti svoje nacionalne i državne interese, izjavio je premijer Ivica Dačić.

Istakavši da to nije nimalo lako, jer se "danas sve sme Srbiji uraditi", Dačić je rekao da, nažalost, stvari u globalnoj politici ponekad funkcionišu tako da Srbija ne može mnogo toga da promeni.

"U slučaju oslobađanja Ante Gotovine i Mladena Markača, ne govorimo o uspehu Hrvatske, već o njenom "velikom bratu", koji je i pomogao da se izvrši "Oluja" i koji ima interes da svi akteri budu proglašeni nevinim", rekao je Dačić navodeći da smo svi mi danas "u kući "velikog brata", samo je on nekom malo rođeniji".

Dačić je kazao da nije previše iznenađen odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala, istakavši da ta odluka "obesmišljava srpske žrtve i čini ih bezvrednim".

"Ispada da u Evropi postoji jedan narod koji možete da proterujete i ubijate, a da za to niko ne odgovara. Razgovarao sam i sa predstavnicima EU i mogu vam reći da su i oni prilično šokirani i zatečeni", kazao je srpski premijer u intervjuu.

On je najavio da će Srbija razmotriti sve pravne mehanizme koji su na raspolaganju, "da vidimo šta se sve može uraditi" (povodom presude Haškog suda), dodavši da se ne treba "busati u nacionalističke grudi, već sada treba odigrati hladne i mudre glave"."Svakako nećemo sedeti skrštenih ruku. Ako ništa drugo, moramo da podržimo naše građane koji su pokrenuli razne tužbe širom sveta protiv Hrvatske, a u vezi sa akcijom "Oluja"".

Što se tiče inicijative Vuka Jeremića da u Generalnoj skupštini UN pokrene debatu o radu Tribunala i posledicama njegovih odluka, Dačić je kazao da ćemo tu inicijativu maksimalno podržati.

"Narednih meseci, kroz diplomatsku ofanzivu, pokušaćemo da pridobijemo podršku što većeg broja najuticajnijih zemalja UN, da oštro i kritički govore o radu Tribunala i političkim uticajima kojima je izložen", dodao je premijer.Istakavši da je ta presuda "velika sramota za UN i celu međunarodnu zajednicu, Dačić je kazao da "od te debate u Generalnoj skupštini ne možemo očekivati neke konkretne pravne efekte na samu oslobađajuću presudu".

Na pitanje da li će "spuštanje" saradnje sa Haškim tribunalom na tehnički nivo otežati odbranu Srba protiv kojih se u Hagu vode procesi, Dačić je rekao da neće i da će se o tome posebno voditi računa."Zato smo i rekli da spuštamo saradnju na tehnički nivo, što zapravo podrazumeva da izlazimo u susret zahtevima odbrane i tužilaštva, kada je reč o dokumentima koji su važni za pojedine procese. Zadužio sam i potpredsednika Rasima Ljajića da razgovara sa predstavnicima Haškog tribunala, imajući u vidu sve posledice koje ovakva odluka može da donese", kazao je on.

Kad je u pitanju presuda Ramušu Haradinaju, Dačić je rekao da se od Tribunala, "nažalost, svašta može očekivati".

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je kazao da je načelno dogovoreno da se razgovara o nizu tehničkih pitanja početkom decembra, uoči sednice Evropskog saveta na kojoj će se odlučivati i o narednim koracima Srbije u integracijama.On je očekuje da će Srbija tada od šefova država i vlada EU dobiti pozitivne ocene, i da će biti "pohvaljen napredak koji je učinjen".

Na podsećanje da je predlagao podelu KiM, kao jedno od mogućih rešenja za Kosovo, Dačić je rekao da i dalje misli da to rešenje ne treba unapred odbacivati."O svemu treba razgovarati i sve opcije razmotriti. Recimo, ne vidim zašto ne bi bio moguć i "Dejton" za Kosovo, kao u slučaju BiH", kazao je on i dodao da se Platforma tiče statusnih pitanja za dijalog koji bi se vodio u vezi sa konačnim rešenjem za KiM, tema "o kojoj će se razgovarati posle Nove godine".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track