Debata o Hagu u UN neopoziva

Debata o Hagu u UN neopoziva

Politika -
Ne postoji pravni osnov, niti mehanizam da se spreči održavanje debate koju je u aprilu zakazao predsednik GS US Vuk Jeremeić

VAŠINGTON - Odluka predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića da za sledeći april zakaže javnu raspravu o ulozi i učinku međunarodnih ad hok krivičnih tribunala neće se menjati i ona je neopoziva, rečeno je Sekretarijatu GS UN.

"Ne postoji pravni osnov, niti mehanizam da se spreči održavanje debate koja je zakazana", rekao je sagovornik iz Sekretarijata svetske organizacije. On je rekao da je tačno da je 15. oktobra održana sednica GS UN na kojoj je predsednik Tribunala u Hagu Teodor Meron podneo izveštaj o radu tog suda u protekloj godini, što je učinio i predsednik Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, ali objašnjava da pravilnik o radu GS UN dozvoljava da se zakaže tematska javna rasprava.

"Tematska javna debata je šira od ranije zakazanih tačaka, na kojoj učestvuju samo predstavnici država, zato što na debatu mogu da budu pozvani i predstavnici građanskih organizacija, nevladinog sektora, akademski stručnjaci i pojedinci", dodaje sagovornik iz vrha UN.

Listu učesnika i govornika određuje predsednik Generalne skupštine. Pored debate o ulozi i radu ad hok međunarodnih krivičnih sudova, zakazano je još nekoliko sličnih debata i javnih rasprava - debata o konsultativnom mehanizmu između GS UN i zemalja članica G 20, debata o klimi i čistoj energiji, kao i javna rasprava o međunarodnom razvoju kulture u saradnji sa UNESKO.

Međutim, Jeremićeva odluka da za april zakaže javnu debatu o međunarodnim krivičnim tribunalima, nije blagonaklono prihvaćena u Vašingtonu.

"Nismo zadovoljni zbog toga, pogotovo što je sve zakazano brzo i iznenada", kaže funkcioner Stejt departmenta, koji nije želeo da mu se navodi ime i dodaje da smatra da će predstojeća debata biti iskorišćena za propagandu Srbije.

On ipak dodaje da je zakazivanje debate bilo u domenu ovlašćenja predsednika GS UN i da tu nije bilo kršenja pravila.

Kada 10. aprila naredne godine javna rasprava u UN bude gotova, predsednik GS Jeremić sastaviće predsedničko saopštenje, koje će predstavljati rezime celokupne diskusije i ono će biti zvanični dokument svetske organizacije. Taj dokument će onda biti upućen svim državama članicama UN, kao i svim ostalim značajnim međunarodnim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track