DS: Nije Dinkić naš gospodar  Dinkić: Vi ste napravili haos
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

DS: Nije Dinkić naš gospodar Dinkić: Vi ste napravili haos

Politika -
Mićunović je zatražio od predsednika Skupštine da "uljudi" Dinkića, a ministar finansija je odgovrio da se još se plaćaju cehovi politike DS

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović kritikovao je danas, kako je ocenio, bahato ponašanje ministra finansija Mlađana Dinkića prema poslanicima Skupštine Srbije. U raspravi o predlogu budžeta Srbije za 2013. godinu, Mićunović je nakon polemike Dinkića sa poslanicom DS Nadom Kolundžijom zatražio od predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića da "uljudi" Dinkića ili da prekine sednicu i naveo da Dinkić ne moze tako da se ponaša jer nije na pijaci, već u parlamentu.

"On ne može da se direktno obraća ljudima, nije na pijaci, već u Skupšitni. Ta bahatost vređa dostojanstvo Skupštine. Molim vas, nije ministar ovde naš gospodar. Molim vas da ili uredite odnose sa ministrom, pozovete ga na pristojno ponašanje i odgovornost ili prekinite raspravu o budžetu", rekao je Mićunović. "Ja ne želim da ga slušam, ali ga slušam 20 godina. To je moje pravo, ali obaveza ministra je da sluša poslanike u Skupštini", rekao je Mićunović.

On je kritikovao Dinkića i zbog toga što nastupa tako da izgleda da ni za šta nije odgovoran, iako je bio u svim vladama poslednjih 20 godina. "DS je odgovorna, a ministar finansija nije odgovoran. Čovek koji je bio 20 godina u svim vladama, i guverener, i ministar, ništa s ovim nema, samo je kriva DS", rekao je Mićunović.

Dinkić je prethodno poslanicu DS Nadu Kolundžiju pitao kako je nije sramota da govori o javnom dugu na način na koji govori, jer je prethodna vlada na čijem je čelu bio Mirko Cvetković ostavila ogromno zaduženje.

"Kada govorite o efektima, imaćete moralno pravo da govorite za godinu dana. Ovako nemate, jer ste vi napravili haos i još se plaćaju cehovi vaše politike, a kada se bude razmatrao izveštaj za godinu dana, sve svalite na moja leđa", rekao je Dinkić. Kolundžija je prethodno rekla da je za nekoliko meseci standard opao za najmanje 20 odsto i da se Srbija samo u poslednja tri meseca zaduživala po 145 evra u sekundi. Dinkić je odgovorio da su ta zaduživanja zasluga premijera i ministra finansija u prethodnoj vladi Mirka Cverkovića koji je, kako je naveo, ostavio ogromno zaduženje.

Prema njegovim rečima, tri milijarde evra su startni troškovi za otplatu javnog duga koji je napravila Cvetkovićeva vlada. "Morali smo milijardu dolara da uzmemo samo da isplatimo dugove koje je vaš ministar finansija napravio", rekao je Dinkić, koji je lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS). Nada Kolundžija je Dinkićevo ponašanje ocenila kao sramotu za Vladu i navela da je uvreda za Vladu što ima takvog ministra, a za parlament što mora da ga sluša. "Možete se pravdati do kraja života, ali istine radi nije fer ostaviti građane u uverenju da neke činjenice ne stoje. Dug u fondu zdravstva od 14,5 milijardi, kada je bio G17 direktor, jeste činjenica, sada je gubitak smanjen na 12 milijardi", rekla je Kolundžija. Šef poslanicke grupe URS Vladimir Ilić je branio Dinkića i pozvao DS da ne beži od odgovornisti za poteze koje napravila dok je vodila vladu, jer je imala sve instrumente u rukama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track