Bećković: SANU se neće izjašnjavati o Kosovu
Foto: Beta

Bećković: SANU se neće izjašnjavati o Kosovu

Politika -
Tek ako bude prinuđena da bira između EU i Kosova – moraće da odluči koje je od to dvoje „za malena carstvo”, a „koje uvek i doveka”, zaključio je Bećković

BEOGRAD – Član SANU Matija Bećković izjavio da se ta institucija nikada nije i ni o čemu izjasnila “jednim glasom i jednim ustima”, pa sigurno neće ni sada, dodajući da će se oglašavati pojedini akademici, kao i do sada.

Srbija je na kosovsko pitanje davno odgovorila, izjavio je pesnik i član SANU Matija Bećković.

On je dodao da su svi tumači kosovskog opredeljenja, a među njima i patrijarh Pavle, ponavljali da car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskoga i tek kad je bio primoran da bira između zemaljskog i nebeskog carstva, izabrao je nebesko.Slično je i današnje kosovsko iskušenje, rekao je Bećković komentarišući nedavni nastup predsednika Srbije Tomislava Nikolića u SANU, kada je od najmudrijih glava u Srbiji zatražio savet oko Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, agenture su se, pre dvadesetak godina, iz Akademije, na misteriozan način, dokopale nekog radnog materijala, naslovile ga i objavile pod imenom Akademije, tačno kad je to njima trebalo, zatim ga proglasile uzrokom rata i raspada Jugoslavije.

Akademija nije uspela da se odbrani od tog varvarskog čina, ocenio je Bećković, navodeći da je zbog dokumenta, koji nikad nije usvojila, godinama kamenovana i niko nije prošao da se o nju ne očeše „kao koza o pećinu” i kao ni od jednu drugu akademiju na svetu.

U međuvremenu, malo je tog kamenja odvađeno, a sada bi jedva dočekali da ga u tu torbu vrate, napomenuo je Bećković.Srbija, prema njegovim rečima, nema ništa protiv Evropske unije.

Tek ako bude prinuđena da bira između EU i Kosova – moraće da odluči koje je od to dvoje „za malena carstvo”, a „koje uvek i doveka”, zaključio je Bećković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track