U lekovitom izvorištu koje se u Specijalnoj bolnici Ribarska banja koristi u terapeutske svrhe, ima vode, ali je dotok slabijni nego inače, dok je izvor u subotu, prvi put u istoriji tog lečilišta, dva sata bio potpuno suv

KRUŠEVAC - U lekovitom izvorištu koje se u Specijalnoj bolnici Ribarska banja koristi u terapeutske svrhe, ima vode, ali je dotok slabijni nego inače, dok je izvor u subotu, prvi put u istoriji tog lečilišta, dva sata bio potpuno suv, rečeno je danas u toj ustanovi.

Direktor Specijalne bolnice Ribarska banja Branislav Katančević rekao je za da će nadležni utvrditi šta je uzrok slabijeg dotoka vode.

Podsetio je da u ustanovi strahuju da bi uzrok mogla biti nedavna bušotina na samo stotinak metara od izvorišta Ribarske banje.

U bolnici su prošle nedelje, nakon što je Miodrag Jevtić po rešenju Ministarstva prostornog planiranja i životne sredine napravio buštotinu, upozorili da može presušiti banjski izvor, kao i da je Jevtić dozvolu za eksploataciju dobio za mesto usred bolničkog eksploatacionog polja.

Katančević je danas kazao da je inspekcija Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u petak izašla na teren, te da je prema usmenoj informaciji koju je tada od njih dobio Jevtiću naloženo da privremeno obustavi bušenje i konzervira bušotinu.

Dodao je da očekuje da će biti primenjen vanredni pravni lek kako bi se sprečilo bušenje, kao i da bi povodom novonastale situacije trebalo da se sastane sa resornim ministrom.

Zaposleni u Specijalnoj bolnici Ribarska banja su na današnjem sastanku odlučili da u sredu ispred trospratnog privatnog hotela "Vila di Lušo", u okviru čijeg dvorišta je bušotina, održe protestni skup i Miodragu Jevtiću uruče pismo u kojem izražavaju zabrinutost za opstanak Ribarske banje i egistenciju 350 zaposlenih i njihovih porodica.

Jevtić je bušotinu napravio na osnovu rešenja Ministarstva prostornog planiranja i životne sredine iz marta, a Specijalna boolnica Ribarska banja nije reagovala dok bušenje nije počelo, jer kaže da nije ni znala da je Ministarstvo izdalo takvo rešenje.

Zaposleni u bolnici najavili protest

Zaposleni u Specijalnoj bolnici Ribarska banja okupiće se u sredu ispred bušotine koja se nalazi u neposrednoj blizini bolnice, kako bi protestovali zbog hidro-geoloških istraživanja koja su u toku, najavio je predsednik sindikata Momčilo Stojanović.

Tom prilikom, zaposleni će vlasniku hotela Miodragu Jevtiću, koji vrši istraživanja, uručiti zahtev za prestanak radova, kazao je Stojanović.