Prelazi Merdare i Jarinje proradiće 3. decembra

Primena sporazuma

Prelazi Merdare i Jarinje proradiće 3. decembra

Politika -
Sporazum o prelazima biće primenjen na svih šest postojećih administrativnih prelaza, a u prvoj fazi koncept zajedničkog upravljanja biti primenjen na još i na Brnjaku i Beloj zemlji

BEOGRAD - Primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima trebalo bi da počne 3. decembra i to najpre na Merdaru i Jarinju.Beograd ima nameru da primena sporazuma na tim prelazima počne 3. decembra, kako bi premijer Ivica Dačić 4. decembra, na sledećoj rundi razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, mogao da izvesti o napretku u njegovoj primeni.

Prvo će biti uključeni prelazi Merdare i Jarinje, barem što se tiče obezbeđivanja infrastrukture, ali će vrlo brzo biti dodati i prelazi na Brnjaku i Beloj zemlji.

Sporazum o prelazima biće primenjen na svih šest postojećih administrativnih prelaza, s tim što će u prvoj fazi koncept zajedničkog upravljanja biti primenjen na pomenuta četiri.

Zamenik ministra kosovske policije Saša Rašić rekao je da tehnički timovi Beograda i Prištine održavaju radne sastanke i razmatraju detalje.

Rašić je pojasnio da će u svakoj od šest "zgrada", odnosno "kontejera", kako ih zove srpska strana, biti rasporđeni pripadnici carine, policije i Euleksa. Po tri "kontejnera", kako kaže Rašić, "biće smeštena na kosovskoj i srbijanskoj strani".

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Ketrin Ešton, na pitanje da li Euleks učestvuje u pripremama za početak funkcionisanja sporazuma, rekla je da od februara ove godine, odnosno postizanja sporazuma o prelazima "Euleks kontinuirano podržava rad tehničke grupe koja je osnovana da ga sprovodi". Ona je navela da Euleks nastavlja da sarađuje i sa radnom grupom koja se sastala 20. i 21. novembra.

Što se tiče uloge Euleksa na tim prelazima, Kocijančić je rekla da je "misija EU spremna da podrži sve zaključke koji su u skladu sa mandatom Euleksa".

Građevinske mašine krče i ravnaju teren u međuzoni koja vodi od Jarinja ka Rudnici, gde će po svoj prilici , biti stacionirani pripadnici MUP-a Srbije i srpske carine.

Administrativni prelaz Jarinje nalazi se na delu magistralnog puta koji vodi ka Raškoj, Brnjak na na putu ka Novom Pazaru, odnosno Ribariću; Bela zemlja je na delu puta koji povezuje Srbe iz Kosovskog pomoravlja sa Bujanovcem; Mutivoda na delu koji vodi ka Medveđi, Mučibaba ka Preševu, a Merdare je prelaz na kome se kontroliše roba i putnici koji nastavljaju dalje ka Prokuplju, odnosno Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track