Svinen: Odluka o žalbi posle analize presude

Svinen: Odluka o žalbi posle analize presude

Politika -
Savetnik glavnog haškog tužioca istakao da je i tokom prvostepenog i ponovljenog suđenja vladala atmosfera zastrašivanja svedoka, što su, kako je rekao, potvrdili i prvostepeno i žalbeno veće Tribunala

HAG - Haško tužilaštvo će doneti odluku o eventualnom ulaganju žalbe na oslobađajući presudu Ramušu Haradinaju pošto bude pažljivo proučilo presudu, izjavio je specijalni savetnik glavnog haškog tužioca Frederik Svinen.

Svinen nije želeo da komentariše ishod ponovljenog postupka protiv Haradinaja, ali je istakao da je i tokom prvostepenog i ponovljenog suđenja vladala atmosfera zastrašivanja svedoka, što su, kako je rekao, potvrdili i prvostepeno i žalbeno veće Tribunala.

"Ta atmosfera i dalje vlada", ocenio je specijalni savetnik Serža Bramerca.

Svinen je, međutim, kategorično odbacio navode da su ubijani svedoci Tužilaštva.

"To su potpuno netačne informacije koje samo izazivaju zabunu", rekao je on.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je prethodno da je oslobađajuća presuda Haradinaju rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.

"U ovom postupku nije obezbeđena adekvatna zaštita svedoka i to je dovelo do ovakvog rezultata", rekao je Vukčević.

Vukčević je kazao da su u Haradinajevom slučajevu svedoci ubijani ili su odustajali od svedočenja zbog bojazni za život, a kao primer je naveo svedoka koji je Sudskom veću Haškog tribunala rekao "da će pre ići u zatvor nego da svedoči, jer se boji za svoj život i za život svoje porodice".

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc juče je već odbacio kritike srpskog tužioca za ratne zločine, nazvavši ih "u potpunosti neprihvatljivim, neopravdanim i neprofesionalnim".

"Smatramo da su kritike koje je tužilac Vukčević uputio na račun Kancelarije tužilaštva Haškog tribunala i njenog osoblja u potpunosti neprihvatljive, neopravdane i neprofesionalne", izjavio je Svinen Tanjugu, prenoseći Bramercovu ocenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja