Dogovor Dačić-Tači u skladu sa statusnom neutralnošću

Branko Ružić

Dogovor Dačić-Tači u skladu sa statusnom neutralnošću

Politika -
Za Srbe je važno što će moći da koriste svoja dokumenta i tablice, kaže šef poslaničke grupe SPS

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić rekao je danas da je sadržaj dogovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu o integrisanom upravljanju prelazima u skladu sa statusnom neutralnošću razgovora i da će za sprovođenje sporazuma postojati oficiri za vezu, a ne ambasadori. "Za Srbe je važno da će moći da koriste svoja dokumenta i tablice, što je potvrdio i Dačić nakon razgovora", rekao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da će se obezbediti modalitet koji će omogućiti transparentan protok novca za srpsku zajdnicu na severu pokrajine i da će uz posredovanje EU biti omogućeni i oficiri za vezu kako bi se obavljala supervizija sprovođenja tog sporazuma.

Ružić je kazao da svi koji spekulišu da će to biti ambasadori ne poznaju elementarne stvari koje se tiču međunarodnih odnosa i diplomatije.

"U javnosti se sve može spekulisati. Ne radi se o ambasadorima. Ambasadori su predstavnici u diplomatsko-konzularnim predstavništvima onih zemlja koje imaju međunarodno-pravni subjektivitet i koje su članice UN. Ovde to nije slučaj, tako da svi koji spekulišu ne poznaju elementarne stvari koje se tiču međunarodnih odnosa i diplomatije", naveo je Ružić.

On je istakao da je veoma važno da počne realizacija sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i da će to biti učinjeno na dva prelaza 10. decembra, a na druga dva prelaza do kraja godine.

Povodom predloga opozicione Demokratske stranke Srbije da se prekine sednica iz solidarnosti sa građanima Srbije koji protestuju na Jarinju, Ružić je naveo da je to legitiman stav jedne opozicione partije ali da nije primetio da je DSS napuštao parlament "kada nam je Kosovo otimano".

"Taj stav ni na koji način neće pomoći da se zaštiti i sačuva ono što se može zaštiti i sačuvati. Ono što je okvir i sadržaj ranije dogovorenih sporazuma korespondira sa onim što se nastavlja na višem političkom nivou, razgovora između Dačića i Tačija. Naravno da će biti inoviranja realizacije tih sporazuma, jer je potrebno da idemo dalje i da se okrenemo ka budućosti, da se ne vraćamo u prošlost", rekao je Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track