Dačić: Datum EU pregovora proleće ili leto 2013.
Foto: KURIR

U decembru teško

Dačić: Datum EU pregovora proleće ili leto 2013.

Politika -
Sada preduzimamo one korake na koje se prethodna vlada obavezala da bismo dobili status kandidata. Sa stanovišta EU to nije napredak, jasan je premijer

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Briselu da je teško očekivati da će Srbija na decembarskom samitu EU dobiti datum za početak pregovora sa EU, i da će se to najverovatnije desiti na proleće ili na leto naredne godine.

"Mnogi ljudi, čak i neki iz vlade, ne razumeju situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Dačić novinarima posle učešća na Forumu o napretku Balkana.

On je objasnio da korake koje Srbija preduzima u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Evropskoj uniji ne shvataju kao dovoljan razlog za određivanje datuma za početak pregovora.

"Mi sada samo preduzimamo one korake na koje se prethodna vlada obavezala da bi Srbija dobila status kandidata. Sa stanovišta EU to nije napredak", rekao je on.

Dačić je rekao da će u narednim rundama dijaloga sa Prištinom, koje će biti održane sledeće godine, Beograd nastojati da ispuni kriterijume koje je Evropski savet zadao.

"Pridruživanje EU je u interesu kako Srbije i regiona, tako i Unije", zaključio je Dačić.Forum o napretku Balkana svake godine organizuje nevladina organizacija Prijatelji Evrope.

Pored premijera Srbije, učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan File, direktor Direktorata EU za Zapadni Balkan Stefano Sanino, poslanici EP Tanja Fajon i Doris Pak i drugi.Kako je najavljeno iz kabineta premijera Srbije, Dačić će tokom dana učestvovati i na Ministarskoj konferenciji

"Globalna alijansa protiv seksualnog zlostavljanja dece preko interneta".

Premijer Srbije će se tokom posete Briselu sastati sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track