Trajkovićeva traži susret sa Dačićem

Kosovska kriza

Trajkovićeva traži susret sa Dačićem

Politika -
Posle garancija za administrativan prelaz Jarinje koje je Vlada Srbije dala Srbima sa severa Kosova, logično bilo da državni vrh razgovara i sa Srbima koji žive južno od Ibra, rekla je poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini

BEOGRAD - Srbi koji žive južno od reke Ibar uputili su zahtev premijeru Srbije Ivici Dačiću da s njim razgovaraju, ali nisu dobili odgovor, rekla je poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajković.Trajković je izjavila da bi posle garancija za administrativan prelaz Jarinje, koje je Vlada Srbije dala Srbima sa severa Kosova, "logično bilo da državni vrh razgovara i sa Srbima koji žive južno od Ibra".

Navodeći primer Raniluga, "potpuno srpske opštine u Kosovskom Pomoravlju, koja ima istu poziciju kao Leposavić - nalazi se na prelazu između KiM i ostatka Srbije", Trajkovićeva pita "zašto su ti Srbi diskriminisani u odnosu na Leposavić".

"Znam da je državni vrh u velikom problemu, ali me zbunjuje toliko informacija i dezinfomacija - kad se pojavi pismo u kojem SPC kaže da je Zvečan važniji od Dečana, kada državno rukovodstvo razgovara sa Srbima sa severa, a da niko od nas s juga ne zna šta se događa na zatvorenom delu sastanka. Tužno je što je Beograd u kontinuitetu, od povlačenja naših institucija s KiM, imao podobne i nepodobne Srbe, a neki delovi Beograda su se udružili da na taj način razbijaju ne samo narod, nego i Crkvu, koja je bila jedina okosnica oko koje smo se okupljali", naglašava Rada Trajković.

Prema njenim rečima, "parcijalno rešavanje statusa KiM je kontinuitet u politici Beograda, zbog čega sada svi trpe posledice".

Ona negira tvrdnje Prištine, međunarodne zajednice, kao i nekih krugova u Beogradu da su Srbi južno od Ibra "integrisani u sistem Kosova".

"Priština želi samo asimilaciju i proterivanje Srba, što u kontinuitetu čini. Broj Srba se iz dana u dan smanjuje. Ako je integrisanje to što nam ometaju transport trudnica i bolesnika, sprečavaju slobodu kretanja, što je đeneral Janković postao Elez Han - takvo integrisanje nisam videla nigde u Evropi", kategorična je Trajkovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track