EU otvara pregovore sa Srbijom u narednih pola godine

Suzana Grubješić

EU otvara pregovore sa Srbijom u narednih pola godine

Politika -
Prema njenim rečima, Srbija je spremna da "sutra" otpočne pregovore ukoliko se to do nje zatraži

BEOGRAD/BRISEL - Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić rekla je da je uverena da će Evropska unija, u prvoj polovini iduće godine, tokom predsedavanja Irske, utvrditi datum početka pregovora sa Srbijom o njenom prijemu u EU.

Suzana Grubješić je jutros u Briselu rekla da je Srbija na ovonedeljnim sastancima EU pohvaljena zbog napretka poslednjih meseci na polju evropskih integracija, ali je i ukazano da treba da nastavi reforme.

"U zaključcima (sa ministarskog sastanka EU) se daje vremenski okvir, tačno se navodi da bi za Srbiju tokom prvog polugodišta narednog predsedavanja trebalo da se otvore pregovori. Irska predsedava od 1. januara do kraja jula i, ukoliko nastavimo sa reformama i dijalogom sa Prištinom, s punim pravom očekujemo otvaranje pregovora", rekla je Grubješić za RTS.

Po njenim rečima, Srbija je spremna da "sutra" otpočne pregovore ukoliko se to do nje zatraži.

"Usvojili smo akcioni plan iz oktobra ove godine koji važi do septembra naredne godine, formirano je nacionalno koordinaciono telo, 35 strucnih grupa stalno radi i mi smo spremni da otvorimo pregovre ako treba i sutra", izjavila je Grubješićeva.

Ona je istakla da otvaranje pregovora zavisi od primene dogovora s Prištinom, kao najvažnijeg političkog pitanja i dodala da će i sever Kosova uskoro biti glavna tema razgovora srpskog i kosovskog premijera. "Sever Kosova se oduvek pominjao.

Kada se kaže: "Priznajte realnost", misli se i na sever Kosova koji će sigurno biti tema političkog dijaloga jer se samo tako može doći do održivog rešenja", rekla je Grubješićeva. Posebno je pomenula mart, kada se očekuje izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

http://www.youtube.com/watch?v=N918shJSjm8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track