Poslanici odbili vojvođanski zakon
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

Poslanici odbili vojvođanski zakon

Politika -
Izmenama tog zakona Vojvodina je tražila da se propiše da pokrajini ide sedam odsto ukupnih, a ne poreskih prihoda iz budžeta Srbije

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta nisu danas prihvatili izmene Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila vojvođanska skupština, budući da je za njihovo prihvatanje glasalo svega 15 poslanika.

Izmenama tog zakona Vojvodina je tražila da se propiše da pokrajini ide sedam odsto ukupnih, a ne poreskih prihoda iz budžeta Srbije, kako je propisano poslednjom izmenom zakona u septembru.

Predstavnici te pokrajine smatraju da je tim izmenama u septembru sužena osnova za izračunavanje budžeta pokrajine i da se time "razvodnjava" ustavna garancija od sedam odsto sredstava koji iz državne kase treba da odu u Vojvodinu, kao i tri sedmine za kapitalne investicije.

Inače, Vlada Srbije je parlamentu ranije dostavila mišljenje u kome mu predlaže da ne prihvati taj predlog.

U obrazloženju tog predloga Vlada Srbije je, pored ostalog, navela da ključne mere fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani predstavljaju povećanje poreskih prihoda kroz povećanje poreskih stopa, pa na taj način ukupni transfer Vojvodini, ali i ostali deo budžeta te pokrajine, prati i ključne promene u fiskalnoj politici.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je tokom debate o tom predlogu da je ubeđen da se septembarskim izmenama zakona razvodnjava ustavna garancija od sedam odsto sredstava koji iz državne kase treba da odu u Vojvodinu, a da se predlogom te pokrajine čitava priča vraća u ustavne okvire.

"Čuli smo rečenice koje pokušavaju gurati problem u sferu finansija, ali ovo nije finasijski već ustavno-pravni problem. Ovo nije pitanje fiskalne konsolidacije, već poštovanja onoga što piše u Ustavu", naveo je Pastor.

On je tada rekao i da je i pored toga što je jasno da predlog pokrajinske skupštine o izmeni Zakona nehe dobiti podršku u republičkom parlamentu, tom raspravom ipak je napravljen iskorak da se pitanja finansiranja Vojvodine mogu rešavati u institucijama sistema.

Glasanje o više zakona

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj poslanici treba da glasaju o više zakona, među kojima je i Predlog zakona o javnim preduzećima, posle čega će početi novu sednicu na čijem dnevnom redu su i izmene nekoliko pravosudnih zakona. Skupština će se izjasniti i o nekoliko ekonomskih zakona među kojima je Predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, a poslanici će glasati i o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima. Glasaće se i o tri zakona iz oblasti zdravstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja