U Vukovaru 35 odsto Srba, SDSS za dvojezičnost

Popis u Hrvatskoj

U Vukovaru 35 odsto Srba, SDSS za dvojezičnost

Politika -
S druge strane odmah se javio HSP dr Ante Starčevića tražeći moratorijum primene zakona na deset godina

VUKOVAR - Predsednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković izjavio je, komentarišući podatak iz popisa stanovništva da u Vukovaru živi 34,87 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, da SDSS očekuje da dođe do promene Statuta grada Vukovara i primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Po Milakovićem rečima, činjenica da Srbi u Vukovaru, po rezultatima popisa stanovništva, čine više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika toga grada, podrazumeva ravnopravnu upotrebu hrvatskog i srpskog jezika te latiničnog i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara."Nije reč samo o postavljanju dvojezičnih ploča na ulaze i izlaze iz grada. Na isti način morale bi biti označene i sve ulice, škole, gradske institucije", objasnio je Milaković, dodajući kako zakon predviđa i štampanje svih obrazaca u Vukovaru na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Na pitanje novinara znači li primena tih zakona da bi i naziv Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata te mesta masovne grobnice na Ovčari trebalo napisati latinicom i ćirilicom, Milaković je odgovorio kako u "tom smeru nije razmišljano", ali ne vidi razlog da se zakoni i tu ne primene.

"Ne očekujem da će to ići lako i da neće biti teškoća u tom smislu, ali očekujem da uz nekakav dijalog i poštovanje institucija primena zakona bude rešena", rekao je, dodajući kako će se "tek sada pokazati kakva je razmera suživota postignutog u Vukovaru". Takođe je ocenio kako se pri primeni zakona, za sve sporne situacije, koje će se pojaviti, bude li razumevanja, mogu pronaći rešenja koja će zadovoljiti i većinski hrvatski narod i manjinsku srpsku nacionalnu manjinu.

Po njegovim rečima, u SDSS-u su očekivali da će popis stanovništva pokazati kako u Vukovaru živi od 35 do 40 posto Srba. Takođe je ocenio da je popis stanovništva Vukovara iz 2011. godine dosad najrealniji. Iz HSP-a dr. Ante Starčevića saopštili su da se ta stranka protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru jer bi to bilo "pogubno za Hrvate grada heroja"."HSP dr. Ante Starčevića poštuje sve zakone o pravima nacionalnih manjina, no budući da je reč o herojskom gradu Vukovaru koji još leči ratne rane te traga za još nekoliko stotina nestalih hrvatskih branitelja i civila, tražimo uvođenje moratorijuma, tj. odlaganja primene tog prava na sledećih deset godina", navodi ta stranka.Takođe podseća da su se istim pravom koristili pripadnici srpske nacionalne manjine tokom procesa mirne reintegracije glede služenja vojnog roka u Hrvatskoj vojsci.U Vukovaru prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 27.683 stanovnika. Većinu stanovništva u Vukovaru čine Hrvati, njih 57,37 posto, slede Srbi s 34,87 odsto, Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja