Koštunica: Prekinuti pregovore s Prištinom
Foto: KURIR

Definisati ustavno pravni-okvir

Koštunica: Prekinuti pregovore s Prištinom

Politika -
Vreme da se prekine ovo zlehudo srljanje u člansto u Evropskoj uniji je za nama, ali još nije kasno da se to uradi, rekao lider DSS

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je potrebno da se u platformu o Kosovu unese obaveza da parlament donese zakon o suštinskoj autonomiji za Srbe na Kosovu, koje ima autonomiju unutar Srbije i da se prekinu pregovori sa Prištinom u Briselu. Koštunica je ocenio kao važno to što je u razgovorima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem primetio da on razmišlja da predloži takav zakon, što je za DSS prihvatljivo.

Donošenjem tog zakona veza Srbije i Kosova kao njenog sastavnog dela bi se učvrstila, jer bi se time uspostavio sistem institucija na Kosovu u kojem bi učestvovali Srbi, rekao je on. Prema mišljenju Koštunice, čini se da postoje dve faze u objavljivanju državne platforme za Kosovo u javnosti, ili "da u ovoj pozorišnoj predstavi postoje dva čina".Gostujući u emisiji "Oko" RTS lider DSS je precizirao da je "prvi čin" samo predstavljanje platforme javnosti, a drugi kada se na različite načine ona počinje osporavati i dovodi se u pitanje njena sadržina, a čuje se i da platforma ne treba da dođe u Skupštinu Srbije.

Koštunica je istakao da je u platformi potrebno jasno definisati i ustavno pravni-okvir, kako bi se prekinuo dijalog sa Prištinom, jer se u njemu "kroz niz zaključaka i sporazuma polaku uspostavlja nezavisnost Kosova". Potrebno je zaustaviti taj proces i razjasniti kakav je status Kosova u Srbiji, objasnio je on. Tehnički dijalog, dodao je Koštunica, potrebno je prekinuti i zato što je Srbiju odveo isuviše daleko - u "jedan ustavni sunovrat" koji ide u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Očigledno je da su ti pregovori bili štetni po nas i to se ističe u platformi. Ako hoćete da sačuvate pregovaračku poziciju i naše nacionalne interese, onda je jedini način da se kaže hvala pregovaračima iz Brisela", smatra on. Koštunica je istakao da pregovore treba vratiti u Savet bezbednosti UN, kako bi cela stvar "krenula drugim tokom". Predsednik DSS je ponovio i zalaganje za odustajanje od evropskih integracija, koje su, kako je naglasio, do sada bile drugo ime za dezintegraciju Srbije. "Vreme da se prekine ovo zlehudo srljanje u člansto u Evropskoj uniji je za nama, ali još nije kasno da se to uradi", istakao je Koštunica.

Komentarišući mogućnost smene vlasti u Beogradu, predsednik DSS je rekao da bi ona bila logična, "s obzirom da je Beograd u Srbiji", ali je dodao da njegova stranka nije učestvovala ni u kakvim razgovorima o formiranju nove većine u glavnom gradu, isko je spremna da preuzme deo odgovornosti ukoliko bude nove vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track