Predsednik Srbije: Mnogo volim Srpsku!

Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije: Mnogo volim Srpsku!

Politika -
Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi i istakao da BiH priznaje, a Srpsku mnogo voli, rekao je Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi i istakao da BiH priznaje, a Srpsku mnogo voli.

On je, uoči dolaska u Banjaluku, istakao da je otvoren za susret sa liderima iz regiona Izetbegovićem, Josipovićem i Jahjagom.

"Želim svima koji će moj dolazak u Republiku Srpsku tumačiti na potpuno jasan način da pokažem da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi. Ništa lepše ne može da zatvori ovu godinu od predstojećeg susreta u Banjaluci", rekao je Nikolić i dodao da će u Banjaluku doputovati i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Nikolić je rekao da je Srbija kraj ove godine dočekala sa mnogo promena, da se pozicionirala u odnosu na susede, gledajući ih kao manje ili veće prijatelje, ocenivši da odnos Srbije i Republike Srpske treba posmatrati u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji postoji između Srpske i Srbije, što i podrazumeva njihovu tesnu saradnju.

On je dodao da se njegova poseta Banjaluci može gledati i kao poseta Bosni i Hercegovini zavisno od toga, kako je rekao, iz kog ugla se posmatra.

"Ako neko smatra da predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović vodi BiH, onda ću biti u poseti BiH. Ako neko misli da isključivo gospodin Izetbegović vodi BiH, onda neka kažu da nisam bio u BiH. To ne zavisi od mene. Znam da je glavni grad BiH Sarajevo, znam da treba razgovarati sa predstavnicima oba entiteta. Ja sam ponudio saradnju i želim da se sretnemo onog časa kada Izetbegović bude smatrao da je to potrebno i da može doneti dobro za dve države i za narode koji žive na ovim prostorima", rekao je Nikolić.

Nikolić je naglasio da to ne zavisi od njega, dodavši da ne može nepozvan da ide "da kuca na vrata i pita da li može da uđe".

"Moja vrata su potpuno otvorena", poručio je Nikolić i dodao da ne stiče političke poene u odnosu na Izetbegovića, već želi iskren i otvoren odnos u interesu svih građana regiona.

On je naglasio da će biti na teritoriji BiH, države koju priznaje, ali da će biti i u Republici Srpskoj, entitetu koji mnogo voli.

Haški tribunal opterećuje odnose s Hrvatskom

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Nikolić je rekao da predsednik Ivo Josipović vrlo dobro zna da sve što je rekao o Hrvatskoj stoji u kontekstu priznanja Hrvatske u granicama u kojima je članica UN.

"Naravno, nisam saglasan sa načinom na koji se Hrvatska odnosi prema Srbima, njihovoj imovini i želji da se vrate. Nisam uopšte srećan zbog presude hrvatskim generalima, jer mi se čini da je tempirana tako da Hrvatska uđe neopterećena u Evropsku uniju, a da Srbiji oko vrata stoje odluke Haškog tribunala prema kojima nijedan Hrvat nije osuđen za bilo koji zločin prema Srbima. Čini mi se da to opterećuje naše odnose, ali mi treba da budemo okrenuti budućnosti, jer samo kroz saradnju svih zemalja u regionu možemo da napredujemo i održimo mir i stabilnost", smatra Nikolić.

Tekst platforme o Kosovu do 10. januara

Nikolić je i Izetbegoviću i Josipoviću poručio da je otvoren za susret "bilo gde i bilo kada", a taj poziv je bio javno upućen, baš kao i predsedniku Kosova Atifete Jahjagi. Nikolić je rekao da bi konačni tekst platforme za Kosovo i Metohiju morao da bude gotov do 10. januara, jer se tada nastavlja dijalog Beograda i Prištine i jer je sa Albancima dogovoreno da nema carine za severno Kosovo do tog datuma.

"Niko od nas ne zna odgovor šta od 11. januara, šta se onda primenjuje?", rekao je Nikolić. Pojašnjavajući svoj predlog platforme za Kosovo i Metohiju, Nikolić je rekao da nisu tačna tumačenja da je platformom predviđena entitetska podela Kosova."Razlika između Republike Srpske i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji jeste u tome što je Srpska deo jedne međunarodno priznate države, a srpska nacionalna zajednica na Kosovu i Metohiji bila bi dio suštinske autonomije, a ne međunarodno priznate države, jer Srbija niti hoće, niti može niti sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

http://www.youtube.com/watch?v=IUC7MRONKYg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track