Selaković i Radojičić: Ne veže nas samo zajednička prošlost
Foto: Glas Srpske

Poseta Republici Srpskoj

Selaković i Radojičić: Ne veže nas samo zajednička prošlost

Politika -
Potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde i državne uprave Srbije sa ministarstvima pravde i lokalne uprave RS značiti okretanje ka svakodnevnim problemima sa kojima se susreću građani, organi vlasti i državne institucije, rekao Nikola Selaković

BANJALUKA - Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić razgovarali su danas u Banjaluci o stanju u pravosuđu i reformi pravosuđa i državne uprave u Srbiji i RS.

Ministar Selaković je rekao da je jedno od ključnih pitanja prema Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i RS pitanje zakonodavne delatnosti. On je naveo da će današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde i državne uprave Srbije sa ministarstvima pravde i lokalne uprave RS značiti okretanje ka svakodnevnim problemima sa kojima se susreću građani, organi vlasti i državne institucije.

"Ne vežu nas samo zajednička prošlost, zajedničke ideje i zajednički ciljevi, već nas vežu svakodnevni problemi, kako svakog građanina kao pojedinca, tako i državnih instituicija, funkcionisanja državnih organa i samog zakonodavstva", kazao je Selaković. On je precizirao da Memorandum o saradnji podrazumeva razmenu iskustava, poput iskustava koja u BiH i RS postoje u primeni krivično-procesnog zakonodavstva na temeljima tužilačke istrage, s ozbirom da se taj koncept u BiH primenjuje već duže vreme, a u Srbiji će se primenjivati tek od oktobra sledeće godine. Prema njegovim rečima, Srbija i BiH pripadaju jednom pravničkom miljeu, zbog čega te prednosti treba iskoristiti. Govoreći o reformi pravosuđa, ministar Selaković je kazao da su Srbija i BiH, zajedno sa RS, države koje su među poslednjima u regionu ušle u proces tranzicije, zbog čega razmena iskustava može da koristi i državama i građanima tih država.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić izjavio je da je ministru pravde Srbije preneo iskustva RS u oblasti reforme pravosudnog sistema, dodajući da u BiH postoji otvorena rasprava o nadležnostima u sistemu pravosuđa, s obzirom na to da je prema originalnom Dejtonskom sporazumu pravosuđe u nadležnosti entiteta, osim Ustavnog suda BiH, koji je u nadležnosti države.

Radojičić je kazao da su u BiH otvorene i rasprave o pitanju imenovanja sudija i tužilaca, te da bi u parlamentarnoj proceduri uskoro trebalo da se pojavi novi zakon koji bi promenio dosadašnji način izbora sudija i tužilaca. Predsednik parlamenta RS je kazao da u BiH i RS postoje i nacionalne kvote pri izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija, navodeći da u poslednjih deset godina nijedan predsednik Ustavnog i Vrhovnog suda RS, kao ni glavni javni tužilac nisu bili srpske nacionalnosti.

Radojičić je izrazio nadu da će današnje potpisivanje protokola o saradnji između ministarstva pravde i lokalne uprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije otvoriti vrata konkretnoj saradnji i omogućiti detaljnu razmenu mišljenja u domenu pravosuđa i uprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track