BIZNIS: Pravićemo rakete sa Emiratima za 100 miliona dolara!

Šeik najavio ozbiljne investicije

BIZNIS: Pravićemo rakete sa Emiratima za 100 miliona dolara!

Politika -
Vučić: Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, sledeće nedelje potpisujemo ugovor o izradi rakete ALAS, vredan 100 miliona dolara

BEOGRAD - Bogato.Srbija je na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za različite delatnosti čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra, kaže za Kurir prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.- Ministar Mlađan Dinkić sutra će u Abu Dabiju potpisati ugovor vredan 100 miliona dolara - to su ulaganja kompanije „El Dahra“ u poljoprivredna gazdinstava u Srbiji - a mi ćemo sledeće nedelje potpisati drugi, o izradi rakete ALAS, takođe vredan 100 miliona dolara - rekao je Vučić i dodao da će do kraja meseca biti potpisana još dva ugovora iz oblasti namenske industrije.- Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, ali predstoje nam teški razgovori sa zaposlenima i menadžmentom u tim fabrikama - rekao je Vučić.On je istakao da bi uskoro mogle biti konkretizovane investicije u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u „Jat tehniku“ i neke druge kompanije.- Razvojni fond Abu Dabija spreman je da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, s kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i uskoro bi mogao uslediti konkretan sporazum - rekao je Vučić.Prema saznanjima Kurira, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan je iz Beograda otišao potpuno oduševljen. Jučerašnji dan proveo je u šetnji Beogradom, a raspitivao se kako obični ljudi u Srbiji žive.- Prošetao se po Šoping centru „Ušće“, na opšte iznenađenje ljudi. U jednom trenutku ušao je u radnju sa opremom za kuću jer je želeo da supruzi kupi „nešto za kuvanje“, jer kaže da odlično kuva, kao i svi u njegovoj porodici. Raspitivao se kolika je prosečna plata u Srbiji, kolika je penzija i da li postoji dečji dodatak. Zaprepastio se kad je čuo koliko se malo dece u Srbiji rađa i rekao da natalitet hitno moramo da popravimo - otkriva za Kurir izvor iz delegacije.

Šeik obnavlja GeneralštabPrema rečima Aleksandra Vučića, postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda, oštećene u NATO agresiji 1999. godine.- Na tom mestu će, umesto ruševine i rugla u centru grada, biti ekskluzivna zgrada, a Srbija će podići spomenik svima koji su stradali u NATO agresiji - naglasio je Vučić.U Emirate poneo paprike u pavlaciŠeik je probao mnogo srpskih specijaliteta.- Jeo je teletinu, a i sir mu se mnogo dopao. U domovinu je odneo tri kantice s paprikom u pavlaci, jer su mu se mnogo dopale - dodaje naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja