SAD: Sveobuhvatna istraga o pretučenim Srbima
Foto: RTS

SAD: Sveobuhvatna istraga o pretučenim Srbima

Politika -
Zvaničnik Stejt departmenta rekao je u Vašingtonu da SAD daju podršku sveobuhvatnoj istrazi po tom pitanju, i da je već zabeleženo da su Euleks i KPS već pokrenuli proveru svih navoda

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države zalažu se da se sprovede sveobuhvatna istraga o navodima da su pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) pretukli Srbe privedene u Gračanici na Božić, rečeno je u Stejt departmentu.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je u Vašingtonu da SAD daju podršku sveobuhvatnoj istrazi po tom pitanju, i da je već zabeleženo da su Euleks i KPS već pokrenuli proveru svih navoda.

Desetoro Srba sa severa Kosova i Metohije, koji su na Božić uhapšeni zbog navodnog remećenja javnog reda i mira i nepoštovanja naredbe kosovske policije, a 8. januara pušteni iz policijskog pritvora u Prištini, danas su oslobođeni odgovornosti pošto je sudija Prekršajnog suda u Prištini obustavio postupak protiv njih.

Mladići tvrde da su fizički i psihički maltretirani, dvojica su zatražila pomoć u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice, a jedan od njih, koji je teže povređen, je na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Dok je kosovska policija negirala da je bilo premlaćivanja, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić uputio je pismo komandantu Kfora i šefovima misija Euleksa i UNMIK-a u Prištini i od njih zatražio da se odgovorni za, kako ističe, ničim izazvano brutalno premlaćivanje srpske omladine disciplinski gone i udalje sa posla.

Srpski mladići su najavili i da će se žaliti međunarodnim pravosudnim instancama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track